Читај ми!

Živanšijeva retrospektiva u Madridu

U Muzeju „Tisen“ u Madridu sutra će biti otvorena prva velika retrospektivna izložba čuvenog francuskog dizajnera Ibera de Živanšija čiji su klijenti bili Odri Hepbern i Žaklina Kenedi.

Na izložbi, čiji je kustos biti 87-godišnji dizajner lično, biće predstavljeno stotinak najboljih komada probranih iz muzeja i privatnih kolekcija širom sveta, koji će na dostojan način predstaviti karijeru koja traje gotovo pet decenija.

„S obzirom na moje godine, oklevao sam. Ali veoma volim Španiju i nisam imao prava da odbijem tako izvanrednu ponudu“, rekao je on novinarima na predstavljanju izložbe.

Izložba se, kako piše AFP, fokusira na kreacije koje je radio za glavnu klijentelu i one su prikazane uz umetnička dela iz različitih perioda i stilova pošto je muzej želeo da pokaže vezu između mode i umetnosti.

„On je jedan od poslednjih velikih majstora visoke mode“, rekao je umetnički direktor muzeja Giljermo Solano.

Među izloženim predmetima biće i crna satenska večernja haljina koju je živanši kreirao 1961. za Hepbernovu i film Doručak kod Tifanija kao i crna čipkana koktel haljina i blejzer koji je glumica nosila u filmu Kako ukrasti milion pet godina kasnije.

Živanši, koji se penzionisao 1995. godine, dizajnirao je neke od najkarakterističnijih komada odeće koju je Hepbernova nosila u svojim filmovima i bio je njen veliki prijatelj.

„Odri je bila izvanredno biće. Retka osoba sa kojom sam bio veoma blizak. Za mene ova razmena je bila konstantno zavodoljstvo, magija“, rekao je Živanši.

On je procenio da je visoka moda došla do svog kraja. „Poslednji dizajner koji je činio čuda Iv Sen Loran, okončao je ovo doba.“

Francuski dizajner Sen Loran je preminuo 2008.

Živanšijeva retrospektiva biće otvorena do 18. januara 2015. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи