Balet u čast Eltona Džona

Baletska predstava "Love Lies Bleeding", inspirisana likom i delom ser Eltona Džona, doživela je ovacije na svetskoj premijeri u Kalgariju. Kritika je takođe oduševljena.

Pored brojnih priznanja koja je dobio u svojoj dugogodišnjoj karijeri, ser Elton Džon je prošle nedelje dobio još jedno - balet inspirisan njegovim likom i delom!

Koreograf Žan Gran-Metr i trupa "Alberta balet", premijerno su u četvrtak, 6. maja, na sceni "Jubilee Auditorium"-a u kanadskom gradu Kalgariju, izveli baletsku priču pod nazivom "Love Lies Bleeding" koja je zasnovana na 14 pesama Eltona Džona i Bernija Topina.

"Love Lies Bleeding" pored muzike ser Eltona, predstavlja alegoričko pripovedanje o njegovom životu, obojeno popularnom kulturom od "Paklene pomorandže" do Vorhola. Balet govori o mladom fanu koji počinje da nastupa samo da bi bio bliži svom idolu, ali na tom putu upada u mračni svet droge, seksa i rokenrola.

Priča je pružila mogućnost autoru da iskoristi najveće dubine Eltonovih pesama i to ne samo one klasične kao što sto su "Bennie and the Jets", "Goodbye Yellow Brick Road" i "Rocketman", nego i manje poznate radova kao što su "The Bridge", "I Need You To Turn To" i druge, koristeći Eltonov poznati vokal kako bi efekat bio maksimalan.

Izvođenje uključuje sve - od klasičnog baleta, džez baleta i akrobatike, do nastupa na rolerima. Za postavku baleta, utrošeno je 1,2 miliona dolara što se najviše vidi u scenografiji i raskošnim kostimima Martin Bertrana - čak 160 različitih.

Elton Džon je od samog početka uključen u kreiranje ovog baleta čiju ideju je podržao odobrivši scenario i korišćenje pesama.

„Njegova muzika je tako teatralna i realna i u njoj se prepliće mnogo karaktera", izjavio je jedan od najodgovornijih za ovaj balet, koreograf Gran-Metr.

„Izgleda kao da Felini sreće burlesku i vodvilj, kao pravi cirkus Eltona Džona", dodao je Gran-Metr o produkciji.

Balet "Love Lies Bleeding" već je krenuo na turneju, a kako kritičari komentarišu, balet "nije samo spektakularan već spektakularno zabavan".

"Pomislio sam kako je bilo zabavno. Dobro sam se proveo. Publika je očigledno mislila isto. Nikada nisam čuo tako glasan huk odobravanja na kraju baletske premijere u ovom teatru", rekao je kritičar Majkl Kreb po izlasku iz sale.

I zaista, igrače je neprekidan aplauz naterao da se tri puta poklone. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво