„Patka“ prži ponovo

Pored povratničkih koncerata 21. maja u Beogradu i dan kasnije u Zagrebu, „Pekinška patka“ najavila i novi singl, a zatim i album iduće godine.

Legendarna novosadska pank grupa "Pekinška patka" najavila je da će pored povratničkih koncerata, u julu objaviti i novi singl, a idućeg proleća i povratnički album, prvi posle 30 godina pauze.

Pevač Nebojša Čonkić-Čonta je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da se druga postava benda okupila kako bi obeležila 30 godina singla "Bila je tako lijepa", koncertima 21. maja u Bašti Studentskog kulturnog centra Beograda i potom 22. maja u zagrebačkom klubu "Bugalu".

Čonta je istakao da će njegov bend u julu objaviti i novi singl sa jednom pank pesmom na srpskom jeziku, dok će druga biti pesma iz jednog starog filma Pedra Almodovara na španskom jeziku.

Singl će biti deljen kao poklon uz ulaznicu za buduće koncerte novosadskog sastava, kojih bi trebalo da bude nekoliko tokom jula i avgusta.

"Prva je pesma iz jednog Almodovarovog filma, neću da kažem kog. To je najzahtevniji vokalni doživljaj koji sam do sada imao. Druga je na srpskom, lepa pank stvar. Svi poštovaoci singla 'Bila je tako lijepa' biće više nego zadovoljni", najavio je Čonkić.

Povratak iz istorije 

Pioniri panka u Jugoslaviji snimili su kultne singlove "Biti ružan, pametan i mlad" (1979) i "Bolje da nosim kratku kosu" (1980), kao i pank album "Plitka poezija" (1980). Ta postava "Pekinške patke" jednokratno se okupila za odlično primljen nastup na festivalu "Egzit" 2008. godine.

Čonkić je sada okupio drugu postavu benda sa kojom je 1980. godine objavio pank singl "Bila je tako lijepa", obradu francuske šansone koju je prepevao na srpski jezik Dragan Stojnić, kao i novotalasni album "Strah od monotonije" (1981), posle kojeg je bend prestao sa radom.

"Poslednji put smo svirali u junu 1981. godine pred moj odlazak u vojsku, na Kalemegdanu. Sa tim koncertom smo otišli u istoriju... sad se iz istorije vraćamo. Trudićemo se da pržimo pošteno kao nekad. Sad mi se čini da sviramo to bolje nego ikad", rekao je Čonta.

U drugoj postavi su pored Čonkića bubnjar Laslo Pihler-Cila (sada se zove Šital Puri), basista Marinko Vukmanović-Mare i gitarista Zoran Bulatović-Bale.

"Čonta je do mene svratio za Novu godinu. Popričali smo i zaključili da je 30 godina od singla 'Bila je tako lijepa'. Rekli smo da se nađemo da to zalijemo, da nam bude lepo. A onda smo se našli kod mene u studiju i rekli 'Ajde da snimimo nešto novo'. Ubrzo smo zakazali koncerte", rekao je basista Vukmanović.

Prema njegovim rečima, "Pekinška patka" planira i da posle 30 godina objavi idućeg proleća novi album koji će se sastojati od obrada pesama koje su šezdesetih godina izvedene na festivalima poput "Opatija", "Beogradsko proleće" ili izbor za "Pesmu Evrovizije".

"Imali smo nekoliko proba. Još stavljamo sve u red, naštimavamo se, postavljamo sve na noge, ali već vuče gde treba. Ne želimo da zvučimo kao 'još su živi, mrdaju', već moramo biti kao novi bend koji se tek probija", rekao je gitarista Bulatović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво