Počinje „Gitar art” festival

Koncertom švedskog gitariste Jorena Solšera u Kolarčevoj zadužbini, većeras će svečano biti otvoren 11. „Gitar art” festival, na kojem će, do 14. februara, nastupiti vrhunski svetski i domaći gitaristi.

Joren Solšer, veliko ime klasične gitare, otvoriće večeras u Kolarčevoj zadužbini 11. „Gitar art" festival koji se ove godine održava pod sloganom „Vibriranje".

Jednog od najboljih gitarista u Švedskoj, koji je i ugledni pedagog na Konzervatorijumu u Malmeu i član Švedske kraljevske muzičke akademije, beogradska publika upoznala je pre tri godine, takođe na „Gitar art" festivalu.

Švedski gitarista nastupao je u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, Kini, Japanu, kao solista i sa važnim orkestrima.

Kao ekskluzivac Dojče gramofona izdao je 19 solo albuma, duo sa violinistom Gilom Šahamom i muziku Astora Pjacole sa flautistom Patrikom Galoa.

Prve festivalske večeri u Kolarčevoj zadužbini, osim nastupa Solšera koji počinje u 20 sati, održaće se još jedan koncert na kojem će nastupiti „Kavatina duo" (Cavatina duo) koji čine Eugenija Moliner, flauta i Denis Azabagić, gitara, i orkestar „Kamerata Serbika" (Camerata Serbica) pod dirigentskom upravom Bojana Suđića.

Na ovom koncertu, koji počinje u 21.30, svetsku premijeru imaće delo američkog kompozitora i gitariste Alana Tomasa „Koncert za flautu i gitaru".

U glavni grad Srbije prvi put će doći popularna grupa „Er" (Air), koja će u „Areni" nastupiti 10. februara.

Francuski elektro sastav „Er", koji predvode Nikola Goden i Žan Benoa Dankel, nastupiće u okviru velike svetske turneje na kojoj promovišu peti studijski album pod nazivom "Love 2".

Sa francuskim sastavom „Er" na koncertu u okviru 11. „Gitar Art festivala nastupiće i holandska zvezda Žana Šra i, kao predgrupa, sve popularniji bend na domaćoj sceni „Svi na pod".

U „Domu sindikata" 11. februara nastupiće Zlatko Manojlović sa prijateljima, a za dan kasnije u Centru „Sava" najavljen je koncert slavnog Paka de Lusije sa patećom grupom.

U Kolarčevoj zadužbini 13. februara nastupiće Marta Masters, Žerar Abiton i Miloš Janjić, a dan kasnije u istoj sali Sabrina Vlaškalić, Paolo Pergoraro, Denis Azabagić, Vojislav Ivanović, Levante duo i Zoran Dukić.

Kao i tokom prethodnih izdanja Festivala, osim takmičenja za mlade gitariste, majstorske radionice i predavanja održaće istaknuti domaći i strani umetnici, 24 istaknuta majstora gitare.

Prateći program festivala "Midnajt gitar art kafe klub" održavaće se svake večeri od 8. do 14. februara u Dvorani kulturnog centra Beograda.

U ovom klubu sinoć je otvarena izložba karikatura „Gitar i ja - crnogorska žica" internacionalno priznatih autora Luke Lagatora i Darka Drljevića.

Ove godine novina je i to što se 11. februara otvara prvi „Gitar ekspo", sajam gitare i opreme na kojem će ljubiteljima gitare i muzike biti predstavljeni proizvodi poznatih proizvođača gitare i opreme kao i gitare poznatih graditelja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 24. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи