Читај ми!

Zauvek rokenrom – grupa „Kal“ slavi 15 godina

Romska grupa „Kal“ ove godine slavi 15 godina postojanja. Promovišući romsku muziku članovi benda održali su više od 1.000 koncerata širom zemlje i sveta. Grupa „Kal“ nedavno je objavila i novi singl posvećen borbi za prava romskog naroda.

Tekst pesme pod nazivom Čepter 23 je viđenje stanja Roma iz ugla mališana koji detinjstvo provodi u jednoj od brojnih romskih mahala. Tekst je inspirisan poglavljem 23 u procesu pridruživanja naše zemlje Evropskoj uniji.

„U pesmi dečak se poziva na Evropu koja će uskoro doći i koja će pomoći da stanje u njegovoj mahali i porodici bude bolje i da će imati od čega da živi. Problem je u tome da Evropa ne dolazi, a poruka je da on treba da se osloni na sopstvene resurse i da očekuje pomoć i od države koja će ypravo pomoći i promeniti status jednog naroda koji vekovima živi na marginama svih mogućih društvenih zbivanja“, kaže Dragan Ristić iz grupe „Kal“.

Tekst je ispevan na engleskom i, kako kaže frontmen grupe „Kal“, trenutno se nalazi na pet svetskih plej-lista i emituje na radio-stanicama od Italije do Australije.

„Imati mogućnost da budeš umetnik, a ne govoriš stvari koje su vrlo važne za ljude je, po meni, apsolutna katastrofa. Koncept umetnosti iz prošlih vekova je postao, po meni, isuviše fragilan, ali muzika je nešto što je predivno i nadam se da će ljudi razumeti poruku na pravi način zato što je dobra pesma“, ističe Ristić.

Muzika koju pravi grupa „Kal“ nosi u sebi balkanski stil i romski ritam. Originalan i neočekivan miks koji u isto vreme zvuči i tradicionalno i urbano.

Stoga ne čudi što su muzički kritičari stil koji grupa neguje nazvali rokenroma (Rock 'N' Roma) ili džipsi rokabili.  

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво