Filharmonija i onlajn sezona na Jutjubu

Beogradska filharmonija otvara svoju onlajn sezonu,27. marta u 20 sati, uz pravu atrakciju - snimak prvog koncerta na otvorenom na Ušću 2017. godine, a umesto redovnog petka na Kolarcu, publika će uživati u prisećanju na "Muzički piknik", ali na filharmonijskom "Jutjub" kanalu.

Prvi koncert na otvorenom zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom ostao je svima u posebnoj uspomeni, a kao specijalni gost nastupio je i filharmonijski prijatelj, čuveni maestro, Zubin Mehta. Filharmonija je tada okupila više od 25.000 ljudi uz repertoar koji je publika sama birala.

Nedeljama uoči nastupa, publika je bila upitana šta bi želela da sluša ovom prilikom, a one sa najviše glasova orkestar je izveo na koncertu.

Tako će se ovom, "onlajn prilikom", svi prisetiti ubedljivog pobednika Dansona Markesa, Valcera Šostakoviča, Igre sablji Hačaturijana, Hristićeve Grlice, Ravelovog Bolera i još mnogi drugih numera kao i "marševskih" biseva koji su razmenili dirigenti.

Nakon što je najavila nedeljni program Beogradska filharmonija je objavila prvi blog Filharmoničar u izolaciji i tekst horniste Nikole Ćirića, obraćanje šefa-dirigenta Gabrijela Felca, a na sajtu se može pronaći i audio snimak Malerove grandiozne Druge simfonije kojom je krunisana prethodna filharmonijska sezona na Kolarcu, 14. juna 2019. zajedno sa Felcom.

To je bio jedan od najboljih nastupa orkestra kada je na bini bilo više od 180 muzičara - Filharmoničari pojačani Horom Obilić, AKUD Branko Krsmanović, zajedno sa dva vokala, Lavinijom Dejms i Tanjom Baumgartner, izveli su remek delo koje nosi naziv Uskrsnuće.

Četvrtak je na društvenim mrežama poznat kao dan za sećanja, a prva uspomena Beogradske filharmonije posvećena je Zagrebu.

U teškoj nedelji koja je zadesila ovaj grad, Filharmonija šalje podršku kroz prisećanje na humanitarni koncert u "Lisinskom" posvećen postradalima u poplavama u regionu. Sa ovog nastupa može se čuti bis i bravura filharmoničara - Hristićevu Grlicu, odsvirali su sami, bez dirigenta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво