Srbija u drugom polufinalu „Pesme Evrovizije“

Predstavnik Srbije na „Pesmi Evrovizije“ nastupiće u drugom polufinalu 14. maja, odlučeno je žrebom održanom u Roterdamu.

U drugom polufinalu, pored našeg predstavnika, nastupiće i pevači iz Austrije, Danske, Moldavije, Bugarske, Poljske, Švajcarske, Finske, Jermenije, San Marina, Letonije, Gruzije, Portugalije, Češke, Grčke, Albanije, Estonije i sa Islanda.

Kada je reč o prvoj polufinalnoj večeri, 12. maja, za mesto u finalu boriće se Severna Makedonija, Norveška, Belorusija, Kipar, Litvanija, Hrvatska, Švedska, Azerbejdžan, Malta, Izrael, Slovenija, Australija, Ukrajina, Rumunija, Irska, Belgija i Rusija.

Finale je najavljeno za 16. maj, a ovim žrebom je odlučeno i u kojem će polufinalu glasati šest zemalja koje su direktni finalisti (zemlje tzv. Velike petorke i zemlja-domaćin).

U prvom polufinalu glasaće gledaoci i žiri iz Italije, Nemačke i Holandije, dok će u drugom polufinalu glasati Francuska, Velika Britanija, Španija.

Sve države učesnice u polufinalima bile su raspoređene u šest različitih grupa prema istoriji glasanja, a na osnovu podataka nemačke telekomunikacione kompanije "Digame", dugogodišnjeg partnera EBU, koja kontroliše i glasanje tokom takmičarskih večeri.

Srbija je bila u prvom šeširu sa Albanijom, Austrijom, Severnom Makedonijom, Slovenijom, Hrvatskom i Švajcarskom.

Predstavnik Srbije u Roterdamu biće izabran na festivalu „Beovizija 2020“. Polufinalne večeri biće održane 28. i 29. februara, dok je finale zakazano za 1. mart, uz direktan prenos na Radio-televiziji Srbije. Takmičarske pesme biće objavljene 6. februara u podne.

„Evrosong“ prvi put u Roterdamu

Ovo je peti put da Holandija organizuje „Pesmu Evrovizije“, a prvi put se takmičenje održava u Roterdamu. Festival je dva puta održan u Hagu (1976, 1980), a po jednom u Hilversumu (1958) i Amsterdamu (1970).

Holandija učestvuje na takmičenju još od prvog „Evrosonga“ održanog u švajcarskom gradu Lozani 1956. godine, a bila je i jedna od četiri zemlje koje su podelile prvo mesto u Madridu 1969. godine.

Ovogodišnje takmičenje održaće se u Ahoj areni, u kojoj je bila organizovana i „Dečja pesma Evrovizije“ 2007. godine.

Voditeljski trio 

Voditelji žreba bili su Edsilija Rombli, Šantal Jansen i Jan Smit koji će biti i domaćini takmičarskih večeri u maju.

Edsilija Rombli je dvostruka predstavnica Holandije. Nastupala je na „Pesmi Evrovizije“ u Birmingemu 1998. godine, kada je zauzela četvrto mesto, a drugi put, u Helsinkiju 2007, nije uspela da se plasira u finale.

Šantal Jansen je glumica i poznata televizijska voditeljka u Holandiji. Počela je karijeru na javnom servisu AVRO, a kasnije je na komercijalnim televizijama vodila holandsku verziju emisije Ja imam talenat, kao i The Voice of Holland. Pet puta je dobijala nagradu za najboljeg prezentera godine.

Jan Smit je holandski pevač koji je prvi hit snimio kao desetogodišnjak. Osim u Holandiji njegove pesme su popularne i u Austriji, Belgiji, Nemačkoj i Švajcarskoj. U poslednjih devet godina bio je jedan od komentatora „Pesme Evrovizije“ za holandske gledaoce.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво