Gremi 2020 – noćas ćemo saznati ko su ovogodišnji dobitnici

Ceremonija koju nazivaju najvećom večeri muzike, šezdestet druga po redu dodela godišnjih nagrada za doprinos u muzici i diskografiji – Gremi 2020. biće održana 26. januara u Los Anđelesu.

Gremi nagrade (skraćeni naziv od Gramophone Awards), godišnja je nagrada koju dodeljuje američka Akademija za diskografsku umetnost i nauku, a ustanovljena je 1959. godine. Voditeljka večerašnjeg najvećeg muzičkog događaja biće, kao i prošle godine, Ališa Kiz, vlasnica 15 Gremija.

I ove godine se očekuju brojne zanimljivosti koje će sigurno privući pažnju ljubitelja ove vrste muzike.

Pop zvezda Lizzo, sa čak osam nominacija, predvodi u ovoj borbi za nagrade, a nominovana je i u kategoriji najbolji album i najbolja pesma godine. Za njom, sa po šest nominacija, slede Bili Eliš i reper Lil Nas X sa po šest.

Karakteristično za svo troje muzičara je da su predstavnici novog pravca u pop muzici, harizmatični su i van svih konvencija, a svojim pesmama su definisali prethodnih 12 meseci – Lizzo sa Truth Hurts, Bili sa Bad Guy i Lil Nas H sa Old Town Road koja je 19 nedelja bila na vrhu top listi.

Ali, kao što Snup Dog najbolje zna, nominacije ne moraju nužno biti pretvorene u trofeje, jer se ovaj reper 17 puta kući vraćao praznih ruku.

Deset dana pre dodele Gremija organizatori su suspendovali izvršnu direktorku Deboru Dugan jer je sugerisala da je postupak glasanja ugrožen. Ona je tvrdila da izvođači koji nastupaju te noći imaju drugačiji tretman, odnosno da umetnici i njihovi predstavnici sede u „tajnim odborima“ koji odlučuju o užem krugu dobitnika. Ove slučajeve je nazvala sukobom interesa i pojavom koja je bacila mrlju na Gremi. Organizatori su te tvrdnje, naravno, nazvali lažima i suspendovali direktorku.

Ako niste znali, i Hari Poter već ima dva Gremija, oba u kategoriji najbplja audio-knjiga, a čarobnjak iz pera Džoan Rouling bi ove godine mogao da udvostruči taj broj. Osim njega i bivša prva dama Amerike, Mišel Obama, je nominovana u kategoriji „izgovorena reč“ za audio izdanje njenih memoara Becoming. Njen suprug, Barak je već dva puta osvojio ovu nagradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво