Piroćanac u svetskoj enciklopediji najboljih harmonikaša

Tridesetdevetogodišnji Piroćanac, Vlada Veselinović, nedavno je uvršten u enciklopediju najboljih harmonikaša sveta u Njujorku. Osim što je virtuoz na harmonici, on je i pedagog, kompozitor i autor stručne literature, koja se koristi i kod nas i u svetu.

Harmonika ga je opčinila u najranijem detinjstvu, tako da je počeo da svira već u trećoj godini i to je odredilo životni put Piroćanca Vlade Veselinovića.

„Završio sam muzičku školu, ali s obzirom na to da se u našim školama narodna muzika ne izučava, ja sam samostalno proučavao sve stilove balkanske narodne muzike. Veliku pažnju posvećujem zapisivanju ornamentike, zato što je ornamentika u balkanskoj muzici najbitniji segment“, naglašava Vlada Veselinović.

Kolege muzičari nisu iznenađeni time što je Vlada Veselinović uvršten u svetsku enciklopediju harmonikaša jer je, kažu, oduvek bio poseban.

„Vlada ima lirski pristup sviranju dostojan naših velikih imena harmonike. Lirski pristup znači mekan ton, tu je emocija“, kaže muzičar Aca Janačković.

„Kola koja je on komponovao su jedinstvena i prepoznatljiva. Jednostavno, svaka harmonika u njegovim rukama zvuči baš onako kako treba“, tvrdi Nikola Kitanov, muzičar.

Svetski, a pirotski harmonikaš, ponosan je na nagrade, ali mu veliko zadovoljstvo pričinjava to što već 11 godina na internet forumu okuplja zaljubljenike u ovaj instrument širom planete. Sa njima razmenjuje iskustva, jer harmonika spaja i ljude i kontinente.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво