„Uživaj u životu“ poruka Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije

Danas od 11.15 na Drugom programu, i Televizije i Radija, a odložno i na Prvom programu Radio Beograda od ponoći u emisiji „Iza violinskog ključa“, slušaćemo Novogodišnji koncert Bečke filharmonije - dva i po sata uživaćemo u kompozicijama porodice Štraus i delima njegovih savremenika.

Mnogo je simbolike u ovogodišnjem koncertu iz bečke „Zlatne sale“ Muzikferajna. Uz poruke nade, prijateljstva i mira, koncertom će biti obeležen i 150. rođendan zgrade Muzikferajna, i to numerom Uživaj u životu, ali i 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, čiji će se jubilej 2020. godine obeležavati širom sveta.

Ove godine prvi put za dirigentskim pultom biće Andris Nelsons, Letonac, koji već deset godina sarađuje sa Bečkom filharmonijom, a trenutno je muzički direktor Bostonskog simfonijskog orkestra i kapelmajstor lajpciškog „Gevendhaus“ orkestra.

O tome koliko je prestižno 1. januara biti za pultom Bečke filharmonije, govori i podatak da su dirigenti do sada, između ostalih, bili Boskovski, Karajan, Dudamel, Mazel, Abado, Muti, Mehta, Ozava.

„Verujem da je san svakog dirigenta da diriguje Novogodišnjim bečkim koncertom, posebno ukoliko volite muziku porodice Štraus i valcere. Sećam se kada sam kao dete gledao na televiziji direktan prenos i kasnije na kupljenim dividijevima, osećam se ponosno i privilegovano da dirigujem. Mislim da je ova muzika veoma zabavna, šarmantna, puna energije i optimizma, i da je to odličan način da se započne Nova godina“, kaže maestro Andras Nelsons.

Početak istorije bečkog Novogodišnjeg koncerta zadire u ne tako lepe godine Drugog svetskog rata. Televizija ORF, već 62 godine, pronosi lepote Austrije i muzike porodice Štraus, čime je Novogodišnji bečki koncert postao svojevrsni ambasador. Ovogodišnji koncert Bečke filharmionije, koja je prvi održala još 1842. godine, videće stanovnici devedeset zemalja.

Godinama već, u prenos Bečkog koncerta uključene su i baletske numere. Ove godine, prigodan, dokumentaran film posvećen je Betovenu, a o cveću brine Gradska cvećara. Cvetni aranžmani, o kojima se kasnije mnogo govori, počinju da se pripremaju još 27. decembra, a za aranžiranje je potrebno ogromno iskustvo da bi prvo godišnje kulturno dešavanje izgledalo perfektno.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво