U petak 13. na Kolarcu Filharmonija svira monumentalnu Bruknerovu Petu simfoniju

Šef-dirigent Gabrijel Felc i Beogradska filharmonija pripremaju se za veliki koncertni izazov 13. decembra na sceni Kolarčeve zadužbine, a na programu je monumentalna Simfonija broj 5 Antona Bruknera.

Jedan od vernih sledbenika Betovenovih ideja bio je Anton Brukner. Pandan maestralnom primeru tretmana oblika fuge koji srećemo u Betovenovoj Devetoj, predstavlja ista forma u Bruknerovoj Simfoniji broj 5.

Na programu koncerta u Kolarcu Beogradske filharmonije, predvođene šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, koji Bruknerovu fugu naziva „najluđom fugom“ ikada stvorenom, naći će se upravo ovo delo.

Pripreme za ovo gigantsko ostvarenje od samog početka su tekle drugačije. Uz obimnu partiruru, Felc je sa orkestrom proučavao arhitekturu gotske katedrale ukazujući na vezu sa simfonijskom tehnikom ovog remek dela.

„Anton Brukner je bio duboko religiozan čovek, rođen u malom mestu pored Linca u izrazito katoličkoj sredini. Bio je veoma povučen i neshvaćen, ali je muzika koju je stvarao monumentalna. Isto kao što je tona kamenja potrebna da bi se izgradila katedrala, tako ćemo i mi graditi ovo delo. Iako pročišćena, simfonija je satkana od jakih emocija, ovo je veliki izazov za nas“, naglašava Gabrijel Felc.

Za pripreme ovog izvođenja Felc se poslužio muzičko-arhitektonskom studijom kolege Bendžamina Zandera. U njoj su svi elementi gotske katedrale, od samog ulaza do oltara, poistovećeni sa laganim uvodom u simfoniju sve do veličanstvene dvostruke fuge i nezaboravne kode koja predstavlja snažan i uzbudljiv završetak izuzetnog dela.

Brukner je bio i jedan od najvernijih sledbenika Ludviga van Betovena čija uvertira Posvećenje kuće prethodni izvođenju simfonije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво