Muzika Vasilija Mokranjca mnogo daje, ali i mnogo traži

Fondacija „Vaslije Mokranjac“ promovisala je u Kolarčevoj zadužbini album sa celokupnim klavirskim opusom Vasilija Mokranjca.

U Kolarčevoj zadužbini promovisan je dupli  album klavirskih kompozicija Vasilija Mokranjca u izvedbi pijaniste Ratimira Martinovića.

„Ovo je bio poseban izazov. Ne radi se naravno o minutaži, ne radi se o činjenici da su to dva CD, nego se radi o intenzitetu te muzike, kaže pijanista Ratimir Martinović.

Dela Vasilija Mokranjca mnogo daju, ali i mnogo traže od izvođača. Kompozitor dobro poznaje klavir jer je i sam bio pijanista.

„Vasilije Mokranjac je u svom prvom stvaralačkom periodu progovarao upravo kroz klavir i to odmah na ekspertski način. S druge strane, taj njegov poslednji period je veoma zahtevan za pijanistu zato što treba da pravi muziku od minijaturnih napomena zapisanih u partituri koju mora da čita, i on istovremeno mora da održava tu užasno snažnu mentalnu tenziju“, naglašava muzikolog Zorica Premate.

Promocija u Kolarčevoj zadužbini bila je povod i za razgovor o interpretaciji.

„Na jednom nosaču zvuka, bez atmosfere, bez koncertnog naboja koji postoji, slušalac najpre bude fasciniran koliko je to zaista lepa muzika“, napominje Ivana Medić, muzikolog.

Album je objavljen povodom tridesetogodišnjice Mokranjčeve smrti.

„Za nekih mesec dana ću ovo svirati u Južnoj Africi, jer sam član međunarodnog žirija u Pretoriji na velikom pijanističkom takmičenji. To ću svirati tamo jer je to, zapravo, publika koja treba da čuje Vasilijevu muziku“, dodaje pijanista Martinović.

Dalji planovi Fondacije „Vasilije Mokranjac“ su digitalizovanje i štampanje partitura, a namera je i da se pokrene pijanističko takmičenje, odnosno, ponovo uspostavi nagrada „Vasilije Mokranjac“.

broj komentara 0 pošalji komentar