„Egzit“ na prvom mestu najvećih svetskih muzičkih festivala „Svetskog atlasa“

Enciklopedija "World Atlas" postavila je „Egzit“ na prvo mesto svoje nedavno objavljenje liste najvećih muzičkih festivala na svetu. Uredništvo enciklopedije opisuje „Egzit“ kao višestruko nagrađivani letnji festival, čija posećenost broji više od 200.000 ljudi iz najrazličitijih zemalja sveta.

Budući da je „Egzit“ iza sebe ostavio i nekoliko događaja sa još većom posetom i dužom istorijom, pa i višestruko većim budžetima, kao što su britanski gigant „Glastonberi“ ili brazilski „Rok in Rio“, može se zaključiti da je lista najvećih festivala određena po njihovom značaju i zbiru svih faktora, što novo priznanje za „Egzit“ čini još važnijim, navodi se u saopštenju organizatora Festivala. 

Svetski atlas navodi i da internacionalni muzički festivali nude platformu lokalnim i svetskim talentima da svoje nastupe predstave široj publici, a takođe dozvoljavaju i veliku kulturološku razmenu i doprinose turističkom razvoju zemalja u kojima se održavaju.

Osim toga, veliki muzički festivali privlače ogroman broj ljudi, što veoma pozitivno utiče na lokalnu ekonomiju.

Upravo ovu tvrdnju dokazuje i činjenica da je festival „Egzit“ samo ove godine ostvario rekordan doprinos domaćoj privredi, sa čak 16.4 miliona evra, dok je od osnivanja festivala do danas, domaća privreda ostvarila preko 180 miliona evra ekonomske koristi od „Egzita“, i to ne računajući višestruko veću procenjenu vrednost međunarodne promocije Novog Sada i cele Srbije.

Program festivala – glavni adut „Egzita“ 

U svom tekstu o muzičkoj festivalskoj industriji, World Atlas navodi i da baš festivalska industrija na globalnom planu trenutno vredi tri milijarde američkih dolara i da je brzorastuća u celom svetu, što potvrđuje i Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija koja navodi procenu da će već u narednoj deceniji gotovo 370 miliona mladih putnika činiti ukupnu potrošnju od preko 400 milijardi dolara.

Festival „Egzit“ godinama unazad dobija priznanja svetski cenjenih medija. Tako ga je britanski javni servis BBC uvrstio na najuži spisak najvećih festivala sveta, opisujući „Egzit“ kao festival koji „neguje svoj revolucionarni duh“, dok je „Biznis biblija“, Forbs kao glavni adut „Egzita“ označila upravo program festivala.

Tajms je u opširnom članku o Srbiji „Egzitu“ dodelio epitet „Glastonberi na Dunavu“, dok je Gardijan u svom globalnom kalendaru najboljih svetskih događaja, za jul izdvojio baš Egzit iako je ovaj mesec tradicionalno krcat festivalima širom sveta.

Festival „Egzit“ 2020. biće održan od 9. do 12. jula, a nakon što su najpovoljnije ulaznice za naredno izdanje festivala rasprodate za svega 53 minuta, trenutno su u prodaji kompleti po promotivnoj ceni od 6.490 dinara, što predstavlja visokih 55 odsto uštede u odnosu na finalnu cenu.

Ulaznice za „Egzit“ u Srbiji se prodaju putem zvanične stranice exitfest.org, te putem prodajne mreže Gigs Tix.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво