Kratke priče o Džonu Lenonu i Džimu Morisonu, neprevaziđenim legendama muzike

Na današnji dan 8. decembra 1980. ubijen je jedan od osnivača „Bitlsa“, Džon Lenon. Na isti dan, 1943. godine, rođen je frontmen čuvenih „Dorsa“, Džim Morison. Dve legende, dva različita muzička pravca, obeležili su rok scenu 20. veka. Ovo je nekoliko informacija koje morate znati o ovim ikonima muzike.

Karijera pevača, kompozitora i gitariste „Bitlsa“, Džona Lenona, imala je i epizode u kojima se može opisati kao politički aktivista, umetnik, glumac i pisac.

„Bitlsi“ su šezdesetih godina prošlog veka porušili sve rekorde i postavili standarde popularne kulture koji ni dan-danas nisu prevaziđeni.

Lenon je kremiran, a pepeo je prosut po Central parku, gde se danas nalazi „Polje jagoda“, spomenik u obliku mozaika, u čijem centru je naziv Lenonove pesme Imagine. Više od 120 zemalja taj spomenik smatra vrtom mira.

Lenon je živeo uveren da svet može da se menja rečima, muzikom i stalnim angažmanom zbog čega je bio, i ostao, idol svih onih koji i dalje vjeruju u njegovu poruku: „Vodite ljubav, a ne rat“.

Njegov ubica, Mark Čepmen, osuđen je na doživotnu robiju.

Posebnu ulogu u životu slavnog muzičara imala je njegova supruga, japanska umetnica Joko Ono, koju mnogi okrivljuju da je doprinela raspadu „Bitlsa“...

Džim Morison – pesnik u kožnim pantalonama 

Legendarni američki pevač, pisac i pesnik Džim Morison ostao je upamćen kao jedna od najpopularnijih i najuticajnijih ličnosti u istoriji rok muzike, a pesme grupe „Dors“ decenijama posle njihovog raspada veoma su slušane.

Do današnjih dana, on je poštovan kao najharizmatičniji pevač u istoriji rok muzike. Grub, privlačan i misteriozan, a kožne pantalone, njegov zaštitni znak na sceni i van nje, postale su obavezni deo odeće rok zvezde.

Morison je autor i nekoliko knjiga pesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova koji su obeležili odrastanje omladine širom sveta.

Okolnosti iznenadne smrti u 27. godini i tajna sahrana, bile su i ostale predmet glasina.

Sahranjen je na groblju Per Lašez u Parizu. Na spomeniku piše da je bio pesnik, jer je Morison sebe smatrao – prvenstveno pesnikom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво