U petak 13. opet FRKA u Domu omladine

U petak, 13. decembra od 20 do 23 časa, u sali Amerikana Doma omladine u Beogradu biće održana FRKA#5 – Festival romske kulture i aktivizma.

Želja organizatora Festivala je da romska kultura bude zastupljenija i dostupnija svima, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, obrazovni status i starost i privuče pažnju javnosti u promovisanju otvorenog dijaloga, koji je okrenut ka rešavanju problema i najvažnijih pitanja romske zajednice.

Gost Jutarnjeg programa, Dragan Ristić, reditelj i osnivač sastava „Kal“, koji će između ostalih nastupiti na predstojećem Festivalu, napominje da je zadovoljan kako Frka danas funkcioniše, ali da očekuje da će za dve godine biti još bolja.

„Kao i uvek imamo problema, a problemi su finansijske prirode. Prema nekim podacima na ovim prostorima živi oko pola miliona Roma, a mi zapravo, nemamo nijednu instituciju kulture koja je podržana od strane države. Imamo nešto malo spomenika materijalne kulture. Imamo Koštaninu kuću Vranjskoj Banji. Imamo u Gospodara Vučića udruženje gde je i crkva, doduše, sa tim sada imamo problem. Imamo spomenik Šabana Bajaramovića u Nišu, i tu se stvari praktično završavaju, ističe Ristić.

Zato su ovakvi programi plod zalaganja pojedinaca koji žele da pokažu i sebi i drugima da nešto može da se promeni. U inat svemu Festival postoji već pet godina i na njemu učestvuju značajni umetnici.

„Sama činjenica da su gosti ne samo Romi, već i većinska populacija koja izvodi romsku muziku, govori o jednoj iskonskoj potrebi za multikulturalizmom na ovim prostorima“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

Na festivalu će nastupiti: glumica Gorica Popović, glumac Slobodan Boda Ninković, pevačica Aleksandra Slađana Milošević, grupa „Kal", Ivan Kurtić, Dušan Kurtić i orkestar Ivana Makevića i svi oni će izvoditi romsku muziku.

Ulaz je slobodan, ali svi koji imaju nameru da dođu, moraju se prijaviti putem mejla, rkc.roma@gmail.com, što je praktično ulaznica.

FRKA#5 je jedan od načina da se pronađe novi model kako bi se naglasile pozitivne vrednosti Roma kao što su: vrhunska umetnost (naročito iz oblasti muzike), slobodan duh, tolerancija i drugo. Cilj festivala je da predstavi savremenu romsku kulturu na kreativan i inovativan način, bez isticanja kulturnih i etničkih razlika, naglašavajući univerzalne vrednosti koje su nam zajedničke.

Trenutno je romska zajednica kao i njihova kultura marginalizovana u svim aspektima socijalnog i ekonomskog života. Želja organizatora je da romska kultura bude atraktivnija i dostupnija svima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, obrazovni status i starost, da dobije na snazi i privuče pažnju javnosti u promovisanju otvorenog dijaloga, koji je okrenut ka rešavanju problema i najvažnijih pitanja romske zajednice.

Prvi događaj ovakvog tipa u Srbiji je organizovan 25. septembra 2015. godine. Ispred Vlade Srbije se tom prilikom okupilo oko 250 učesnika. Prisutnima se obratila, između ostalih, i predstavnica Evropskog parlamenta, Soraja Post. Povorka učesnika je prošetala Nemanjinom ulicom. Ispred autobuske stanice Beograd je uručena humanitarna pomoć migrantima, a nakon toga, u Mikser hausu je otvorena izložba „Romi i umetnost“ Ivana Prede. Usledile su tribina „Evropa, Balkan i Romi“, debata o Romkinjama između tradicije i emancipacije i projekcija filma o Šabanu Bajramoviću. U večernjim satima nastupili su: bend „Crne mambe“ iz Niša, „Džipsi mafija“ iz Zrenjanina i GRUBB iz Beograda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво