Читај ми!

Šest stvari koje morate znati o koncertu na Altamontu

Na današnji dan pre 50 godina, dok je Mik Džeger na prašnjavom trkalištu Altamont u Kaliforniji pevao "Under my thumb", misleći da je ceo svet pod palcem njegovog ega, ljudska priroda je pokazala da nije baždarena za mir i ljubav, filozofija hipi pokreta je ostala bez uporišta u realnosti, a mnogi su jedva dočekali da proglase njen kraj. Ovo je šest stvari koje morate znati o koncertu u Altamontu.

Zapadni Vudstok

Te 1969. godine, Roling stonsi su bili na turneji po SAD, a novinari su ih optuživali da su karte za nastupe preskupe. Kao znak dobre volje, odlučili su da održe besplatan koncert u San Francisku, posmatrajući ga i kao izazov da zasene Vudstok, koji je održan samo četiri meseca ranije.

Iznuđeno rešenje

Lokalne vlasti nisu bile partnerski nastrojene, a vlasnici pogodnih privatnih poseda želeli su nepristojno mnogo da zarade na Stonsima, pa je koncert posle nekoliko izjalovljenih pokušaja zakazan na improvizovanom zemljanom trkalištu Altamont, 70 kilometara od San Franciska, sa oronulim tribinicama i drvenom komentatorskom kabinom.

Pakleno obezbeđenje

Na predlog članova benda Grejtful ded, zadovoljan njihovim opakim izgledom i intrigantnom reputacijom, Džeger je kao obezbeđenje ispred bine unajmio članove moto-bande Anđeli pakla, uz obećanje da će im platiti u neograničenim količinama piva. Anđeli su oko podneva dojahali na svojim motorima, probijajući se bahato i neobazrivo kroz oko 350.000 okupljenih ljudi.

Tuče na sve strane

Celodnevni program pre Stonsa priredili su Santana, Džeferson erplejn, Flajing burito braders, Krozbi, Stils, Neš i Jang... Droge nije nedostajalo, a Anđeli su bili sve pijaniji i nervozniji. Tuče su sevale na sve strane, a pripadnici bande nisu štedeli ni izvođače, pa je pevač Marti Balin svirku Džeferson erplejna završio u nesvesti. Kada su saznali šta se dogodilo, članovi grupe Grejtful ded su se umesto na binu popeli u helikopter i napustili Altamont.

Smrt Meredita Hantera

Palo je veče, Stonsi su zasvirali, a kolektivna histerija je izmicala kontroli. Mnogi su pokušavali da se probiju do bine, a Anđeli nisu birali metode da ih vrate u masu. Kada je tamnoputi Meredit Hanter, u zelenom odelu sa šeširom, počeo da vitla revolverom pred Anđelima, jedan član bande ga je izbo nožem i tako ubio.

Posledice

Pored ubijenog Hantera, dva čoveka su pregažena automobilom, a jedan se udavio. Javnost je bila ogorčena, a Džeger je postao večiti neprijatelj Anđela pakla koji su smatrali da je sva krivica nepravedno svaljena na njih, pa su neki članovi bande kasnije svedočili da je u planovima bilo i Džegerovo ubistvo. Altamont je ostao zapamćen kao tamna strana hipi kulture i početak njenog kraja.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво