Osam decenija škole u kojoj su ponikli Stefan Milenković i Nemanja Radulović

Osamdeset godina zajedničkog muziciranja – tako glasi poziv za koncerte koje će ovog meseca, povodom jubileja, održati učenici muzičke škole „Kosta Manojlović“. Koncerti će se održati u samoj školi, Beogradskoj filharmoniji i na Kolarcu. Kao retko koja obrazovna ustanova, škola ima programe za decu sa posebnim potrebama, kao i program za specijalno nadarene učenike.

Šta je zajedničko Stefanu Milenkoviću, Nemanji Raduloviću i Aleksandru Serdaru? Svi su bili učenici muzičke škole „Kosta Manojlović“ u Zemunu, škole koja je počela da radi kao izdvojeno odeljenje jedne druge muzičke škole. Danas ima hiljadu učenika.

„Ovde radim već 27 godina. Inače sam veoma vezana za ovu školu jer sam ovu školu i završila. Naši učenici često nastupaju i za vrtiće i osnovne škole“, navodi Tanja Jablanović, profesor klavira u muzičkoj školi Kosta Manojlović.

Veliki procenat učenika nastavlja studije muzike u zemlji ili inostranstvu.

„Sviram klavir već deset godina i vrlo sam uspešan u tome. To je nešto što me ispunjava i što je moj život. Planiram da nastavim studije, tj. da studiram u Americi. Imam više poziva od više profesora sa više univerziteta iz više zemalja“, kaže  učenik četvrtog razreda muzičke gimnazije „Kosta Manojlović“ Andrej Marković.

Objašnjavaju nam šta je, recimo, najbitnije za solo pevanje.

„Emocija... i gluma. Meni je na primer, pevanje sve u životu, tako da morate jednostavno pet sati dnevno da vežbate, da radite na sebi, to je ono što je jako bitno“, ističe Alen Popović, učenik treće godine solo pevanja.

„Mi imamo veliki broj učenika koji nastupaju na raznim međunarodnim i domaćim takmičenjima. Na takmičenju u našoj zemlji po kojem se rangiraju škole, to je republičko takmičenje, naša škola je svake godine u vrhu – u prvih pet“, napominje direktorka škole Zorica Vukosavljević.

Škola jedina u Srbiji ima odeljenje za slepu i slabovidu decu. Zato je opremljena softverom za štampanje nota na brajevom pismu. Ima sedam odseka i do sada ju je završilo više od tri hiljade đaka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво