„Dečja pesma Evrovizije“ - mogu li male zemlje ikada da pobede

Sedamnaesta „Dečja pesma Evrovizije“ bila je zanimljiva po tome što je prvi put neka zemlja pobedila dve godine zaredom.

Poljska, koja je zahvaljujući prošlogodišnjoj pobedi bila domaćin, ostvarila je svoju drugu pobedu na „Dečjoj pesmi Evrovizije“ i postala prva zemlja koja je dve godine uzastopno pobedila na tom takmičenju. 

Osim Poljske, po dve pobede imaju i Rusija, Belorusija i Malta, a predstavnici Gruzije su za sada najuspešniji jer su odneli tri pobede na „Dečjoj pesmi Evrovizije“.

Predstavnica Poljske, Viki Gabor, pobedila je „na domaćem terenu“ sa pesmom Superhero (Superheroj). Osvojila je najviše glasova publike koja je glasala preko interneta i dobila 166 poena, dok je prema mišljenju žirija iz svih 19 zemalja učesnica, bila na drugom mestu, iza Kazahstana. 

Na ovogodišnjem takmičenju nije bilo zemalja koje prvi put učestvuju, ali je prošlogodišnji debitant Kazahstan uspeo da dođe do drugog mesta, što je najbolji plasman za tu zemlju. Prošle godine su bili šesti.

Španija se posle 11 godina pauze vratila na „Dečju pesmu Evrovizije“ i zauzela treće mesto. 

Od 19 učesnika, samo njih šest je u potpunosti pevalo na jeziku zemlje iz koje dolaze, dok su svi ostali imali delove na engleskom.

Srbija na desetom mestu, još jednom 

Predstavnica Srbije Darija Vračević, sa pesmom Podigni glas, zauzela je 10. mesto. Glasovima publike, Darija osvojila je 63 poena, a od žirija je dobila 46.

Darija je četvrta predstavnica Srbije koja je takmičenje završila na desetom mestu. 

 

Na takmičenju u Kijevu 2009. godine grupa Ništa lično“, sa pesmom Onaj pravi, zauzela je desetu poziciju u konačnom plasmanu. Nakon toga, deseto mesto osvojila je Emilija Đonin 2014. godine, a tri godine kasnije  Irina Brodić i Jana Paunović.

Najbolji plasman naših predstavnika je treće mesto, koje su zauzele Nevena Božović, 2007, i Sonja Škorić, 2010. godine.

Onlajn glasanje - prednost za velike zemlje?

Glasanje preko interneta uvedeno je 2017. godine, kada je i termin takmičenja promenjen sa subote uveče na nedelju posle podne.

Gledaoci su do tada mogli da glasaju slanjem SMS poruka, kao i na „Pesmi Evrovizije“.

Uvođenjem onlajn glasanja gledaocima je omogućeno da glasaju i za sopstvenu zemlju, a glasanje počinje dva dana pre održavanja takmičenja.

Zanimljiv podatak je da su od uvođenja glasanja preko interneta uglavnom pobeđivale zemlje koje imaju veliki broj stanovnika. Ukoliko izuzmemo Gruziju koja je pobedila 2016. godine, od ukidanja glasova putem telefona dva puta je pobedila Poljska i jednom Rusija.

Darija, svaka čast! 

Naša Darija je sjajnim nastupom uspela da ostvari dobar plasman. Imala je dobru pesmu, koja se bavi problemom koji nas okružuje nas i dobro je što neko njenih godina uočava da svi treba više da se brinemo o svojoj okolini.

Darijina posvećenost i trud koji je uložila, videli su se i isplatiće joj se u narednim godinama, a iskustvo koje je naša predstavnica stekla na velikoj sceni u Poljskoj sigurno će vredeti u daljem razvoju karijere sjajne mlade pevačice.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара