Orkestar harmonika i gitara – kako spojiti nespojivo

Kragujevački Akademski orkestar akordeonista, osnovan prošle godine, za kratko vreme ostvario je zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu. Pobednik je međunarodnog takmičenja u Puli, učesnik mnogobrojnih festivala, a profesori i studenti koji ga čine, idu i korak dalje. Na koncertima u Kragujevcu i Beogradu, nastupiće sa proslavljenim gitaristom Vlatkom Stefanovskim.

Spoj, naizgled neopisivog – klasičnih nota i virtuoza na gitari, za koga tajne u mizici ne postoje. Za kragujevačke harmonikaše, čast i izazov.

 

„Sa tako velikom zvezdom svirati zajedno u duetu, uz pratnju orkestra, nešto je, stvarno nezamisivo za mene“, kaže Petar Mirkov, profesor harmonike.

„To je bio veliki izazov, spojiti dva pravca. Jedan pravac koji je akademskog tipa i drugi pravac koji predstavlja jedan vid improvizacije“, navodi kompozitor Predrag Radisavljević.

Brižljivo odabran program, prihvatljiv za stručnu publiku ali i sve poklnike lepih nota, zasnovan je na spoju klasike i balkanskog zvuka. Muzički eksperiment, sa trideset izvođača.

„Sviramo dve tradicionalne makedonske pesme Jovano jovanke  i Makedonsko devojče  u kompletno novom aranžmanu, predivnu muziku Astora Pjacole iz duplog koncerta za bandoneon i gitaru i ljubavnu temu iz filma Sinema Paradizo“, najavljuje Predrag Kostović, dirigent kragujevačkog Akademskog orkestra akordeonista.

Nešto uvek novo, hrabro, i izazovno, karakteristično je za Vlatka Stefanovskog, koji uvek pomera muzičke granice.

„Treba prihvatati neke nove stvari, neke nove izazove. Nije stalno dobro ići po utabanim stazama i svirati ono što najbolje znaš. Neki put treba čovek da se baci u hladnu vodu i nauči nešto novo“, naglašava Vlatko Stefanovski.

Kako zvuči ta nova, do sada neviđena mešavina melodija i instrumenata, kragujevčani će biti u prilici da čuju večeras, a beogradska publika u nedelju u dvorani Kolarčeve zadužbine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 24. nov 2019, 07:05) - anonymous [neregistrovani]

gitara

Pa orkestar juzni vetar je spojio Pericinu narodnu harmoniku i Savinu rok gitaru jos 80-ih i bili najbolji