Jasmina Levi donosi zvuke orijenta i flamenka u Beograd

Beogradskoj publici večeras će se u Kombank dvorani predstaviti Jasmin Levi, jedna od najpoznatijih pevačica sefardske muzike.

Jasmina Levi je stekla slavu širom sveta muzikom inspirisanom notama sefardskih Jevreja koji su pre 500 godina morali da napuste rodnu Španiju. Mnogi su se naselili na Balkan, pa i bosanska sevdalinka ima elemente sefardske muzike.

Gospođo Levi, veoma ste popularni u Evropi, Izraelu, takođe i u Srbiji. Jedan ste od najpoznatijih sefardskih muzičara, recite mi kako se vaše poreklo odrazilo na vašu muziku.

„Moji preci potiču iz Španije i Turske, ja sam sefardska Jevrejka i moji preci su morali da napuste svoje domove u Španiji 1492. godine za vreme vladavine kraljice Izabele Ferdinand. I tada su se sefardi raselili širom sveta. Moja familija je došla u Tursku, pre pola milenijuma. Odrasla sam u Jerusalimu, gradu u kojem se ukrštaju različite kulture, u koji su naseljeni ljudi iz svih krajeva sveta i tamo žive zajedno. Arapski akordi, orijent i flamenko, pa džez, prepliću se u mojoj muzici“.

Poznata je tragična prošlost vašeg naroda. I narodi ovog regiona imaju sličnu istoriju, preživeli su teška vremena i egzoduse. Kako biste opisali narod koji je bio u izbeglištvu i kako se to odrazilo na zemlje koje su ih primile.

Jednu od mojih najlepših pesama posvetila sam izbeglicama. Nisam političar i ja mišljenje i osećanje iskazujem kroz muziku. Kao Jevrejka odgajana sam s tom prošlošću koja me je svuda pratila, da biti izbeglica znači da moraš da se seliš iz jednog mesta u drugo i to je deo mog bića. To je tema koja me i isnpiriše i uvek se trudim da pomognem“.

Da li znate da je vaša muzika popularna i u Srbiji, i šta očekujete od ovog koncerta?

Radujem se što me prihvata i vaša publika. Očekujem jednu od najlepših večeri u mom životu. Čula sam sve najlepše o srpskom narodu i jedva čekam da im se predstavim“, kaže na kraju razgovora istaknuta izraelska umetnica.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво