Читај ми!

Deset pesama koje Čola neće pevati u Areni, a trebalo bi

"Produži dalje", "Čija je ono zvijezda", "Ti živiš u oblacima mala"... Sudeći po crnim i narandžastim slovima na belim beogradskim bilbordima i iskustvu sa prethodnih koncerata, kada sastavlja repertoar, Zdravko Čolić se drži rečenice kojom je onomad reklamirao Apatinsku pivaru - "Ništa ja ne bi` dir`o". Kada bi se Čola odrekao opštih mesta svoje karijere, da li bi i stihovi sledećih deset pesama rasprodali pet Arena?

1) Samo pričaj

Publika je sklona da nove albume dugovečnih izvođanja upoređuje sa klasicima, uz neizostavan zaključak da je nekada sve bilo bolje, pa i muzika. Samo pričajte, ali prvo poslušajte baladu sa albuma "Vatra i barut" Muziku i tekst je napisao Bruno Kovačić.

2) Anđela

Još jedno žensko ime na spisku opevanih u Čolinuim pesmama. Ima li Anđele koja ne bi volela da joj Zdravko Čolić uživo otpeva baladu sa albuma "Zavičaj" iz 2006. godine. Kada Đorđe Balašević piše tekst, greške nema. Muzika koju je komponovao sam Čola, jednako je raskošna.

3) Pjevaj, pjevaj na kletoj gitari

Da li ste znali da je za Čolu pisao i Sergej Jesenjin? Aranžman i muziku na stihove čuvenog ruskog pesnika napisao je Kornelije Kovač. Pesma na neverovatan način zatvara album "Čarolija" iz 2003. godine. Zašto ne bi zatvorila i neki od koncerata u Areni?

4) Ničiji i svačiji

Još jedna "Čarolija". Ko je bolji pesnik, Jesenjin ili Balašević? Muziku potpisuju Kornelije Kovač i Zdravko Čolić.

5) Šta radiš tu

Pesma sa veoma zapaženog albuma Okano iz 2000. godine o kojoj je dovoljno reći da je stihove napisao Arsen Dedić. Šta li radi ovde?

6) Spavaju li oči nebeske

Najveća mana pesme sa albuma "Da ti kažem šta mi je" iz 1990. godine je što traje samo dva minuta. Čolin glas uz pratnju hora zvuči nebeski. Tekst je delo Marine Tucaković, a muzika Zorana Kikija Lesendrića

7) Samo kad mi kažeš ljubav

Prvi Čolin posleratni album iz 1997. godine "Kad bi moja bila", u produkciji Gorana Bregovića. Zasluge za melodiju dele Bregović i Čolić, a za tekst Marina Tucaković, Ljiljana Jorgovanović i Brega.

8) Trinaest dana

Ženska osoba koja 13 dana izbegava Čolu i ne javlja mu se na telefon. Naučna fantastika u režiji Gorana Bregovića i Marine Tucaković.

9) Samo ona zna

Koja li je Čoli 1988. godine dušu ukrala? Samo on zna... Album "Rodi me majko sretnog" iz ne preterano sretnog perioda Čoline karijere.

10) Ti si svjetlo, ja sam tama

Šta se desi kada pođu na put skitnica i dama? Reprezentativni predstavnik doba šlagera sa Čolinog prvog albuma "Ti i ja" iz 1975. godine. Muzika i tekst Arsena Dedića.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво