Deset pesama koje Čola neće pevati u Areni, a trebalo bi

"Produži dalje", "Čija je ono zvijezda", "Ti živiš u oblacima mala"... Sudeći po crnim i narandžastim slovima na belim beogradskim bilbordima i iskustvu sa prethodnih koncerata, kada sastavlja repertoar, Zdravko Čolić se drži rečenice kojom je onomad reklamirao Apatinsku pivaru - "Ništa ja ne bi` dir`o". Kada bi se Čola odrekao opštih mesta svoje karijere, da li bi i stihovi sledećih deset pesama rasprodali pet Arena?

1) Samo pričaj

Publika je sklona da nove albume dugovečnih izvođanja upoređuje sa klasicima, uz neizostavan zaključak da je nekada sve bilo bolje, pa i muzika. Samo pričajte, ali prvo poslušajte baladu sa albuma "Vatra i barut" Muziku i tekst je napisao Bruno Kovačić.

2) Anđela

Još jedno žensko ime na spisku opevanih u Čolinuim pesmama. Ima li Anđele koja ne bi volela da joj Zdravko Čolić uživo otpeva baladu sa albuma "Zavičaj" iz 2006. godine. Kada Đorđe Balašević piše tekst, greške nema. Muzika koju je komponovao sam Čola, jednako je raskošna.

3) Pjevaj, pjevaj na kletoj gitari

Da li ste znali da je za Čolu pisao i Sergej Jesenjin? Aranžman i muziku na stihove čuvenog ruskog pesnika napisao je Kornelije Kovač. Pesma na neverovatan način zatvara album "Čarolija" iz 2003. godine. Zašto ne bi zatvorila i neki od koncerata u Areni?

4) Ničiji i svačiji

Još jedna "Čarolija". Ko je bolji pesnik, Jesenjin ili Balašević? Muziku potpisuju Kornelije Kovač i Zdravko Čolić.

5) Šta radiš tu

Pesma sa veoma zapaženog albuma Okano iz 2000. godine o kojoj je dovoljno reći da je stihove napisao Arsen Dedić. Šta li radi ovde?

6) Spavaju li oči nebeske

Najveća mana pesme sa albuma "Da ti kažem šta mi je" iz 1990. godine je što traje samo dva minuta. Čolin glas uz pratnju hora zvuči nebeski. Tekst je delo Marine Tucaković, a muzika Zorana Kikija Lesendrića

7) Samo kad mi kažeš ljubav

Prvi Čolin posleratni album iz 1997. godine "Kad bi moja bila", u produkciji Gorana Bregovića. Zasluge za melodiju dele Bregović i Čolić, a za tekst Marina Tucaković, Ljiljana Jorgovanović i Brega.

8) Trinaest dana

Ženska osoba koja 13 dana izbegava Čolu i ne javlja mu se na telefon. Naučna fantastika u režiji Gorana Bregovića i Marine Tucaković.

9) Samo ona zna

Koja li je Čoli 1988. godine dušu ukrala? Samo on zna... Album "Rodi me majko sretnog" iz ne preterano sretnog perioda Čoline karijere.

10) Ti si svjetlo, ja sam tama

Šta se desi kada pođu na put skitnica i dama? Reprezentativni predstavnik doba šlagera sa Čolinog prvog albuma "Ti i ja" iz 1975. godine. Muzika i tekst Arsena Dedića.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 28. nov 2019, 09:53) - anonymous [neregistrovani]

Harizma

Ne radi se tu više o pesmama i hitovima, jednostavno čovek ima harizmu, i može mu se... Naravno da je pre muzika bila bolja, kako kod njega, tako i kod ostalih pevača zabavne i narodne muzike, ali mnogi žive na staroj slavi. Pa tako i Čola. Ne vidim smisao negativnih komentara, ja sam Čolu prestao da slušam od albuma "Okano", jer mi se od tada ne sviđa njegov rad. Ali šta god da uradi, biće medijski propraćeno, i treba mu skinuti kapu za sve što je uradio u karijeri. Hteli neki ili ne, jedan je Čola :)

(četvrtak, 28. nov 2019, 07:15) - Petrović Petar [neregistrovani]

Ko ne voli - Ne sluša i ne piše

Nije mi jasno da vi koji ne poštujete Čolićev rad, a on je svakako za respekt, gubite vreme pišući takve stvari. Zašto se uopšte bavite njegovim likom i delom? To znači da samo dangubite, ili što bi rekli neki novi klinci-čista bleja, pa hakde da opalimo po čoveku koji je bez sumnje najznačajnija muzička ličnost na ovim prostorima. Fini je tekst ovog momka, logično je da ne može da peva većinu tih pesama, jer su to one neke fine balade, koje ne dižu publiku na noge, a svakako su vredne pomena i slušanja u privatnim trenucima. Dokle god postoje pametnjakovići pored ovih nekoliko dole, znači da Čola vredi, obrijan ili neobrijan, a u salama je publika od 10 do 70 godina, što sve dovoljno govori. Ima milion onih koje bih radije slušao od njega, ali neke stvari treba priznati i ceniti. Ali dokoni, kad nemaju druga posla, odmah po Novaku, po Čoli, po normalnim, finim ljudima koji ovu zemlju čine lepšom

(četvrtak, 28. nov 2019, 05:19) - anonymous [neregistrovani]

Iskreno misljenje

Nije to vise onaj Cola..

(četvrtak, 28. nov 2019, 01:00) - anonymous [neregistrovani]

Balasevic Brega Tucakovicka,samo ocekujem jos da bane i Tito odnegde

Joj patetike

(četvrtak, 28. nov 2019, 00:17) - Mister NO [neregistrovani]

Zdravko legenda

Srpska i jugoslovenska kulturna bastina.Na 15 albuma i oko 15 singlova u karijeri koja traje od prvog javnog nastupa 29.11.1967..Zdravko je snimio oko 200 pesama od kojih su sigurno 150 ozbiljni hitovi...pa ti budi mudar pa sastavi set listu....

(četvrtak, 28. nov 2019, 00:06) - anonymous [neregistrovani]

Pucaću tri put u vazduh

A hoće li pevati pesmicu 'Pucaću tri put u vazduh'. Tekstovi su mu, da te jeza prođe, kad bi tako nešto otpevao Sinan Sakić kanonizovali bi ga, mislim, ispalili iz topa (cannon).

(četvrtak, 28. nov 2019, 00:03) - anonymous [neregistrovani]

A pesmica, jos se nisam ni brijao, brijao

Sto rece jednom prilikom Goran Bregovic, odgovarajuci na pitanje novinara, zasto ne nastupa sa Dugmetom, to vam je kao kad bi ceo zivot isli u kratkim pantalonicama ne zeleci da odrastete. E upravo tako bi se moglo opisati ovo Colicevo izigravanje decaka u pooodmaklim godinama. Neki dan gledam ga u jednoj emisiji i prica price iz detinjstva i deset puuta ponovi 'cika Ivan' sto daje impresiju da je on jedan maaaali fini decak. Bas mi je poprilicno degutantno gledati ga kako zadihan trckarajuci scenom pevusi pesmicu sa pocetka karijere: Jos se nisam ni brijao, zivot mi je je vec prijao, kad sam krenuo amidzi, starim drumom ka Ilidzi …

(sreda, 27. nov 2019, 22:20) - Colin fan :-) [neregistrovani]

Predznanje o Čoli

Dečko, vidi se da nisi bio na mnogim Čolinim koncertima, jer da si bio znao bi da je neke od ovih pesama pevao. Naravno, ne sve. Teško da čovek može da peva baš sve pesme sa 15 albuma koliko ih ima. :-)