RTS i SEMUS Saborom otvorili novu etapu narodne muzike

U organizaciji Radio-televizije Srbije i Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (SEMUS), organizovano je takmičenje u okviru kojeg su proglašeni najbolja kompozicija, tekst i aranžman.

Skoro do jedan sat posle ponoći, navijalo se i glasalo za pesme i favorite na Saboru narodne muzike. 

Pobednička pesma prvog Sabora narodne muzike je pesma Hasana Dudića Ja sam žena, nisam stena, koju je izvela Ivana Šašić.

Značajnim pojedincima SEMUS je dodelio i nagrade, među njima i Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije.

„To je najviše priznanje, najveća nagrada koja je ustanovljena u Savezu estradnih muzičkih umetnika Srbije, i to su zaista dobili doajeni, kao što je Bubiša Simić, Branko Belobrk, Ljubiša Pavković, Lepa Lukić i Nedeljko Bilkić“, rekao je, gostujući u Jutarnjem programu, Dragiša Golubović iz Saveza estradno muzičkih umetnika Srbije.

Emisija je trajala duže nego što je bilo predviđeno a u direktnom prenosu, gledaoci su mogli da čuju brojne nove kompozicije narodne muzike. Učestvovalo je 24 izvođača.

Na Saboru je pružena šansa mladim talentovanim autorima, kao i proverenim kompozitorima.

Specijalni gosti festivala bili su, pored Dragane Mirković, i Ana Bekuta, Snežana Đurišić i Marinko Rokvić.

„U revijalnom delu, kada su se sakupili svi, Dragana Mirkoivć je imala jedan mali šou, i ona je dobila, kao najmlađa, nagradu za životno delo“, dodao je Golubović.

Sve izvođače pratio je Narodni ansambl RTS-a pod upravom Siniše Vićentijevića i Saborski orkestar pod upravom Zorana Vlajića.

O pobedniku su odlučivali glasovi publike i stručnog žirija, i to u jednakoj razmeri (50:50). Gledaoci su glasali za svoje favorite putem SMS-a.

„Tradicija će se nastaviti. Po našem opštem utisku, i svih saradnika i organizatora, apsolutno je uspeo festival kao Sabor narodne muzike Srbije, jer mi na ovaj način otvaramo jednu novu etapu naše narodne muzike“, zaključio je Golubović.

Sav prihod od glasanja ide u humanitarne svrhe, udruženju roditelja dece obolele od malignih bolesti „Zvončica“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи