Hor koji briše granice, ansambl „Aleksandrov“ u nedelju na Trgu republike

Pre sat vremena članovi ansambla „Aleksandrov“ sleteli su u Beograd. Na Trgu republike nastupiće u nedelju, u 12 sati i 30 minuta. Biće to drugi koncert na otvorenom čuvenog ruskog hora u Beogradu. Mi se danas podsećamo duge, značajne, ali i tragične istorije ovog hora.

Hladna Rusija. Daleka 1883. godina. Aleksandar Vasiljevič Aleksandrov, poznatiji kao Saša, rođen je 13. aprila u Plahinu, selu u blizini Moskve. Impresivnim pevanjem ubrzo je zadivio svet, ali istorija ga drugačije pamti.

Dvanaestog oktobra 1928. godine, doktor nauka i major Aleksandar Aleksandrov prepisuje note zabeležene tokom građanskog rata. Osniva se hor Crvene armije sa 12 članova.

Predvodi ga Aleksandar Aleksandrov. U godinama koje dolaze postaju ponos i simbol Rusije. Muzikom su brisali granice. Nastupali su na ratnim žarištima širom sveta.

Crvena armija 26.juna 1941. godine odlazi na front, ispraćena pesmom hora Aleksandrov Sveti rat. Ista muzika čula se i 2007. godine u sedištu NATO-a. Jedini su ruski hor koji je nastupao u sedištu Nato alijanse.

Nastupali su u Jugoslaviji, Avganistanu, Poljskoj, Finskoj, Siriji i mnogim drugim zemljama. Muzika se ne meri brojevima, ali njihovi su impozantni.

Pevaju na gotovo svim jezicima sveta, uključujući kineski i indijski. Na repertoaru imaju 2.000 numera, ansambl broji 200 članova, a nastupe su odavno prestali da broje.

Ipak, jedan datum svet je posebno zapamtio – 25. decembar 2016, 5 časova i 20 minuta.

Avion Tu-154 poleće iz Adlera u Rusiji ka vojnoj bazi Hmejmim u Siriji. Dva minuta kasnije nestaje sa radara. Bio je to poslednji let za 64 člana ansambla Aleksnadrov.

Ministarstvo odbrane Rusije obnovilo je anasambl, a prvi nastup posle nesreće imali su već u februaru. Odlučili su da kroz vanvremensku muziku živi sećanje na njihove kolege.

U nedelju će hor Aleksandrov 14. put nastupiti u Beogradu. Ovde imaju svoj park i mnogobrojnu publiku, koja posebno uživa u njihovom pevanju na srpskom.

Uz njihovu muziku i daleko postaje bliže. Nedelja, Trg republike, hor „Aleksandrov“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво