Otvaranje Beogradskog džez festivala 22. oktobra

Svečano otvaranje 35. Beogradskog džez festivala zakazano je za utorak, 22. oktobar u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Na programu su nastupi „Nikolov-Ivanović andekted“ sa Mažik Malikom i Anri Teksje sa projektom „Send vomen“.

U prvom delu večeri srpsko-internacionalni sastav „Nikolov-Ivanović andekted“, sa Mažik Malikom, značajnim predstavnikom srednje džez generacije iz Francuske kao specijalnim gostom, izvešće posebno pripremljen program za ovu priliku. 

Potom nastupa velikan francuske scene, čiji rad je otvorio vrata mnogim tamošnjim savremenim autorima, Anri Teksje sa projektom „Send vomen“.

U najavi koncerta iz DOB-a, navodi se da je „Nikolov-Ivanović andekted“ jedan od najambicioznijih poduhvata u celokupnoj istoriji džeza sa ovih prostora.

Projekat udružuje talente Vladimira Nikolova i Srđana Ivanovića sa devetoro vrhunskih muzičara iz nekoliko evropskih zemalja.

Za prvi album, Artistri in brouken ritm, autori su početnu inspiraciju našli u delima Stena Kentona i Majlsa Dejvisa, izgrađujući na tim impulsima moderno orkestriranu muziku visokog intenziteta i duboke emocije, u bojama i ritmovima raznih kontinenata, od Njujorka do Balkana. Naslovna numera sa tog albuma, dobila je nagradu „Silesian Jaž“, Festivala u Katovicama, 2016. godine.

Takođe, u proleće ove godine zauzeli su drugo mesto na konkursu „Mejd in Njujork kompetišn“.

U žiriju tog međunarodnog konkursa bili su Rendi Breker, Leni Vajt i Majk Stern.

Na otvaranju 35. Beogradskog džez festivala „Nikolov-Ivanović andekted“ premijerno će izvesti program sa njihovog drugog albuma Frejm end kjurioziti, koji će biti objavljen uoči manifestacije.

Specijalni gost sastava na koncertu u Beogradu je francuski flautista Mažik Malik.

Kontrabasista i kompozitor Anri Teksje jedan je od najbitnijih umetnika u istoriji francuskog džeza, kao i glavnih „arhitekata evropskog puta u džez“.

Njegov kvintet iz šezdesetih godina prošlog veka smatra se jednim od prvih fri džez sastava u Francuskoj.

Osim otvorenosti prema različitim aspektima džez žanra, Teksje pokazuje interesovanje i prema svetskoj muzici, a poseban deo u srcu ima za Balkan.

„Nekoliko njegovih albuma nazvano je po gradovima bivše Jugoslavije, a vredi se nadati da će, posle nastupa na otvaranju manifestacije, tom nizu dodati i Beograd“, navode organizatori.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво