Džezersko veče na Bemusu uz Duška Gojkovića i Stjepka Guta

Posle dve operske zvezde na otvaranju, drugo veče 51. Bemusa obeležile su dve zvezde trube, legendarni Duško Gojković i Stjepko Gut, koji su nastupili sa Big bendom RTS-a.

Na svečanom otvaranju Bemusa počasno mesto imala je arija – muzička forma bliska svim istorijskim epohama. Centralno mesto na otvaranju imao je Simfonijski orkestar RTS-a i maestro Bojan Suđić, sopran Angela Georgiu i Čarls Kastrano. Drugog dana Bemusa, binu je preuzeo slatki džez zvuk.

U prvom delu programa, Gojković je izvodio kompozicije mejnstrim bibapa, dok je Gut u drugom izvodio obrade starih srpskih motiva, teme koje su preživele vekove, a za koje umetnik smatra da nose neverovatnu energiju, naveo je CEBEF.

„Rado sarađujem sa Big bendom RTS-a, jer momci sjajno sviraju. Za mene je uvek zadovoljstvo da sa njima sviram. Na prvom mestu zato što ih sve poznajem, a drugo zato što je to još jedan razlog da sviram u Beogradu. Mi smo pupkom vezani za ovaj grad“, objašnjava Duško Gojković.

„Karijeru sam započeo iz džez orkestra Radio-televizije Beograd. Duško Gojković kao stariji kolega mi je dao neke savete i upute gde učiti škole i studirati. Jednostavno, vezan sam za sve njih“, ističe Stjepko Gut.

Spoj Gojkovića, Guta i Big Benda RTS-a na koncertnoj sceni pružio je publici Bemusa priliku da oseti impresivnu improvizaciju, originalnost interpretacije i potvrdu uspešne saradnje istaknutih umetnika i eminentnog ansambla koja traje dugi niz godina.

Sjepko Gut, aranžer, profesor, dirigent, jedini je solista na trubi koji je svirao u orkestru Kaunta Bejzija i u orkestru Djuk Elingtona, dva najznačajnija Big benda dvadesteog veka, sa umetnicima koji su stvarali džez.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво