Luka Šulić, polovina „Tu čelosa“, 6. februara u Centru „Sava“

Nakon sedam godina turneja širom sveta kao deo priznatog dua „Tu čelos“, violončelista Luka Šulić se vraća svojim klasičnim korenima sa prvim albumom za „Soni klasikal“ i sa novim projektom dolazi u Beograd gde će 6. februara nastupiti u Centru „Sava“.

Šulić će izvesti celokupna Vivaldijeva Četiri godišnja doba u aranžmanu za solo violončelo.

Izvrsni violončelista Luka Šulić za svoj prvi samostalni projekt uzeo je jedno od najatraktivnijih dela klasične muzike.

Njegova dramatična interpretacija Četiri godišnja doba prvi je celovit snimak iz popularnog ciklusa baroknih koncerata uređenih za čelo solistu.

„Voleo sam Vivaldijeva Četiri godišnja doba od kad sam bio dete. Uvek sam želeo da sviram ovo delo na violončelu i volim da preuzmem nove izazove“, kaže Šulić.

Čak i u baroknom remek-delu Luka Šulić spreman je da prkosi očekivanjima i da razbije granice, pa nakon stotine snimaka sa solo violinama, Šulića izvodi Četiri godišnja dela na violončelu.

„Četiri godišnja doba je vrlo zahtevno delo za violinu, a kamoli za violončelo, tako da je za mene to bio dug i težak proces. Dve godine sam pripremao aranžman, malo po malo, deo po deo. Na kraju, nadam se da će slušaoci osetiti isto uzbuđenje kao i ja tokom snimanja ovog albuma, tokom kojeg smo i prvi put doveli Vivaldijevo delo do violončela“, rekao je Šulić.

Rođen 25. avgusta 1987. u Mariboru u Sloveniji, u muzičkoj porodici, Šulić je muzičko obrazovanje započeo u petoj godini života zajedno s ocem, čelistom, koji mu je bio prvi učitelj.

Upisao je Zagrebačku muzičku akademiju kako bi usavršio svoju tehniku, a zatim je studije nastavio najpre u Beču, a kasnije na prestižnoj Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu.

Svuda cenjen zbog svoje tehnike i virtuoznosti, ubrzo je postao jedan od najpopularnijih mladih klasičnih muzičara koji je kao solista, za kamernu muziku i u savremenim kompozicijama svirao koncerte u najznačajnijim klasičnim dvoranama širom sveta, uz pratnju poznatih orkestara.

Godine 2009. osvojio je posebnu nagradu za violončelo na Međunarodnom takmičenju Lutoslavski u Varšavi, a 2011. nastupio je u dvorani Vigmor u Londonu, osvojivši nagradu Kraljevske muzičke akademije.

Dve godine kasnije sa prijateljem i kolegom Stjepanom Hauzerom osnovao je „Tu čelos“ koji je brzo postao novi planetarni fenomen, zahvaljujući reinterpretacijama i rearanžiranju poznatih rok i pop pesama.

Ulaznice za koncert u Centru „Sava“ biće u prodaji od 24. septembra po cenama od 5.900, 4.900, 4.400, 3.900, 2.900 i 2.500 dinara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво