Radio je mlad: 95. godina Radio Beograda

Tematski kanali Radio Beograda na multimedijalnoj platformi RTS Planeta. Radio Beograd je počeo sa emitovanjem četiri kanala, na internet platformi RTS Planeta. Pokretanje nove medijske usluge prati digitalizaciju Zvučnog arhiva Radio Beograda.

Digitalizaciju Ahiva ne radimo samo da bismo je sačuvali za sledeće generacije, već i da bismo je podelili sa našim slušaocima i novim generacijama, koji nas slušaju na internet platformi.

„Radio Vrteška“ je kanal namenjen deci i roditeljima. U programskoj šemi kanala za decu, pored muzike, tu su i najbolje emisije realizovane u okviru Programa za decu i mlade Radio Beograda 1, kao i kultne radio – drame za decu iz bogate arhive Dramskog programa Radio Beograda 2.
 
Fonoteka Radio Beograda čuva mnogobrojne snimke hora Kolibri i Dečjeg hora, Muzičke produkcije RTS, kao i bogatu kolekciju izdanja PGP RTS-a namenjenih deci. Na kanalu dominira kvalitetna muzika i tekstovi, poznatih autora i izvođača: Ljubivoja Ršumovića, Dragana Lakovića, Minje Subote...

Dramski arhiv za decu čuva tonske zapise značajnih autora, od Duška Radovića do Antoana de Sent Egziperija; kao i velikih glumačkih uloga u književno najznačajnijim pričama i dramama: Pipi Duga Čarapa, Alisa u zemlji čuda, Mali Princ... Radio Vrteška je prilika da se čuju glasovi cenjenih glumaca dok su bili deca: Nebojše Glogovca, Nikole Đurička, Hane Selimović, Nikole Koja...
 
Cilj kanala je da neguje dečju publiku Radio Beograda, da mališani izrastu u zdrave, obrazovane ličnosti. Radio Beograd na ovaj način promoviše i štiti od zaborava bogat arhiv i obezbeđuje prostor za nove sadržaje koji će se stvarati na programima Radio Beograda.
 
„Radio Džuboks“ je muzički kanal namenjen ljubiteljima svetske i domaće evergrin muzike. Kvalitetne melodije zabavne muzike, nekada popularne, koje se i danas rado slušaju i nikada ne zaboravljaju, zaštitni su znak ovog kanala. Internet generacije imaju priliku da čuju pesme uz koje su se upoznali njihovi roditelji, bake, deke.

Evergrin muzikom budimo nostalgiju. Vratićemo se u godine nezaboravnih pesama i vrhunskih izvođača. Podsetićemo se na svetske hitove: Još jedan dan života, Halisko, Mama Huanita...

Značajno mesto zauzeće i šlageri sa jugoslovenskih festivala zabavne muzike: Beogradsko proleće, Vaš šlager sezone, Opatija, Pesma leta, Splitski festival, Omladinski festival Subotica...

Hitovi toga vremena: Zvižduk u osam, Dušo moja, Obriši suze, draga, Duga topla noć, Sunčane fontane, Počnimo ljubav iz početka... postali su evergrin, a izvođači Đorđe Marjanović, Lola Novaković, Beti Đorđević, Boba Stefanović... muzičke zvezde koje se ne gase.

„Radio Rokenroler“ je muzički kanal namnjen slušaocima domaće i strane pop i rok muzike. Predstavljamo višedecenijski muzički arhiv Radio Beograda, kao i muzička ostvarenja diskografske kuće PGP RTS i drugih domaćih i stranih produkcija.

Dominiraju koncertni snimci u fragmentima ili celini, odabrane numere, pre svega domaće produkcije, što je osnovna karakteristika kanala, u odnosu na druge radijske programe. 

Neizostavni su audio-zapisi koncerata sa najznačajnijih muzičkih događaja kroz istoriju: zaječarska Gitarijada, Mesam, Arsenal fest, Bir fest... snimci najvećih imena domaće i regionalne muzičke scene, koncertna izvođenja.

Značajno mesto zauzeće instrumentalna, filmska, alternativna muzika, koncertni nastupi u Studiju 6 Radio Beograda, promocija novih izdanja i predstavljanje mladih muzičara.

„Radio Pletenica“ ima za cilj predstavljanje bogatog i kvalitetnog muzičkog arhiva, audio-zapisa Fonoteke Radio Beograda, trajnih snimaka i emisija koje obrazuju i formiraju ukus slušalaca i upoznaju ih sa najkvalitetnijim snimcima poznatih umetnika narodne muzike, narodnih ansambala i solista zabeleženih tokom, 95 godine duge istorije Radio Beograda.

„Pletenica“ nudi pravi izbor slušaocima, domaćim ljubiteljima kvalitetne narodne muzike ali i onima širom sveta.

Sadržaj: snimci Muzičke produkcije RTS, audio-zapisi brojnih koncerata Narodnog orkestra i Narodnog ansambla RTS sa solistima, nastupi na festivalima, trajni snimci iz Fonoteke Radio Beograda najznačajnijih interpretatora umetnika i solista tradicionalne narodne muzike, kompozicije komponovane u duhu tradicionalnog narodnog stvaralaštva, starogradske pesme i romanse, varoške pesme, instrumentalna muzika (narodne igre), romska i vojvođanska muzika, etno-muzika Srbije, audio-zapisi etno-grupa, izdanja PGP RTS (starija i novija produkcija) i drugih domaćih produkcija.

Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i informisanja na pomoći u digitalizaciji Zvučnog arhiva Radio Beograda.

RTS Planeta je bogatija za četiri kanala Radio Beograda. Za naše sadašnje slušaoce i one koji će to postati, Radio Beograd u svojoj 95. godini pomera granice. Radio je MLAD! IZ VEKA U VEK!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво