Ansambli RTS-a od Sombora do Šangaja

Klasika je ovoga leta bila u modi u Srbiji. A, najzaslužniji za to su Simfonijski orkestar i hor RTS-a, pod upravom maestra Bojana Suđića, koji su vredno radili, ne samo tokom letnjih meseci, već i cele godine.

Počeli su u januaru tradicionalnim „Beogradskim novogodišnjim koncertom“, u aprilu su stigli i do Kine gde su nastupili na „Šangajskom prolećnom festivalu“, najstarijem festivalu u najmnogoljudnijem gradu Kine, ulepšali su nam noć muzike u Beogradu, a upotpunjuju i veliki jubilej Radio Beograda, 95 godina postojanja.

Maestro Bojan Suđić kaže da je nedavni koncert u Somboru povodom 95 godina Radio Beograda bio veoma važan zato što Simfonijski orkestar i hor RTS-a nikada nije nastupio u tom gradu, iako Sombor ima veoma bogatu muzičku tradiciju.

„Imali smo nesreću da nas vreme nije poslužilo, pa nismo mogli da nastupimo u centru grada na prelepo uređenoj bini. Ipak, čak i u sportskoj sali održali smo izuzetan koncert, tribine su bile pune i publika je bila izuzetno zadovoljna“, rekao je Suđić. 

Za četiri dana sledi nastup na „Mokranjčevim danima“, a maestro ističe da je to uvek velika čast, posebno kada je u pitanju koncert kojim se zatvara jedan od najznačanijih i najvećih festivala klasične muzike.

Prema njegovim rečima, Mokranjac je koren srpske muzike i mora da se obeleži na svaki mogući način.

Osvrćući se na nastupe u Šangaju, Suđić navodi i da su bili veoma uspešni, jer je Simfonijski orkestar i Hor RTS-a uspostavio sjajnu interakciju sa tamošnjom publikom.

„Na prvom koncertu smo izvodili klasiku, stranu i domaću Stevana Hristića. Na drugom koncertu, međutim, smo izvodili njihove savremene kompozitore sa njihovim horom i vrlo ambicioznom produkcijom“, istakao je Suđić.

Maestro objašnjava i da je klasična muzika u velikoj ekspanziji u Kini, da se organizuje ogroman broj koncerata i da se mnogo ulaže i njih, a da su kineski dirigenti neki od najpoznatijih i najpoštovanijih u svetu.

Teku i pripreme za Bemus koji se ove godine veoma ambiciozno planira.

„Biće tu serija kvalitetnih koncerata. Ansambli RTS-a su bili i ostali nosioci Bemusa, ali će se ove godine povezati sa nekim od najznačajnijih međunarodnih imena. Tako će na primer festival otvoriti Anđela Georgiju, jedan od najpoznatijih soprana današnjice“, ističe Suđić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи