Kolekcija najvećih hitova grupe „U škripcu“

„Jugoton Kroacia rekords“ i „Long plej“ vas pozivaju na promociju „Kolekcija najvećih hitova“ grupe „U škripcu“, u izdanju „Kroacija rekordsa“, koja će biti održana u petak 13. septembra od 13.00 u Jugotonovoj prodavnici u Nušićevoj 27.

„U škripcu“ novotalasna grupa, čiji albumi danas imaju antologijski status dobila je nedavno svoje prvo kompilacijsko izdanje.

Kolekcija najvećih hitova donosi dvadeset velikih hitova benda koji se s prvim albumom, rečima novinara i muzičkog kritičara Bojana Mušćeta, iz alternativnog miljea transformisao u pravu pop atrakciju.

Prvenac Godine ljubavi objavljen je 1982. godine, a s pesmom Kao u boji pokazali su veličanstvenu zrelost iako još u osnovnom zamahu.

Godinu dana kasnije objavili su ključni album O je! koji je predstavljao i njihov zenit, ne samo u autorskom, nego i u izvedbenom i produkcijskom smislu. Pesme Noć ča-ča-ča i Kockar i danas se mogu nositi s produkcijskim standardima radijskih stanica i klubova, a hitovi O je! i Siđi do reke imaju status evergreena.

Izvrsno uklopljeni neoromantičarski trendovi još su više pridoneli uspehu banda. Ekstenzija ovog albuma, mini LP Nove godine objavljen iste godine imao je još komercijalniju notu, pa je hit Koliko imaš godina bendu osigurao status prvoklasne muzičke senzacije.

Početkom osamdesetih beogradska demo scena je buktala pa je nakon Paket aranžmana svetlo dana ugledala i sjajna kompilacija Artistička radna akcija s deset beogradskih novotalasnih bendova.

„U škripcu“ je s dve pesme, Pamfleks dom i Južno voće naznačio svoj artistički potencijal. Uz vrstan i prepoznatljiv vokal Milana Delčića Delče i ingenioznost klavijaturiste i autora Zorana Vulovića, „U škripcu“ je samo s dve pesme naznačio da se Beogradska alternativna scena neće zaustaviti na Paket aranžmanu.

Svi njihovi albumi to su i potvrdili, a nakon četvrtog albuma Budimo zajedno objavljenog 1984. godine dolazi do promene članova u bendu.

Kasnije se band okupio s novim pevačem, u jednom trenutku vratio se i Delča, te su objavili album Izgleda da mi smo sami s kojeg se izdvojila naslovna pesma. Ono što su „U škripcu“ napravili u svega četiri godine ljubavi, od 1981. do 1984., svakako im daje status jednoga od najvažnijih bendova na ovim prostorima.

Nažalost, 2011. godine napustio nas je pevač Milan Delčić Delča pa je ovo izdanje, u sklopu kojeg se nalaze nikad do sada objavljene fotografije benda autorke i takođe kultne figure tog vremena Goranke Matić, posvećeno njegovom glasu i delu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво