Proslava rođendana Radio Beograda u više gradova Srbije, posle Sombora – Kosovska Mitrovica

Divna noć bila je proteklog vikenda u Somboru. Oko hiljadu posetilaca u Gradskoj hali „Mostonga“ sportskog centra, bilo je na koncertu Simfonijskog orkestara i Hora RTS-a pod upravom maestra Bojana Suđića. Dvočasovni program nosio je naziv „Klasiku, molim!“.

Dugi aplauzi i stajaće ovacije, bile su nagrada za dobru odluku, posle svih sumnji i dilema, da li odložiti ili preseliti koncert zbog kiše u zatvoren prostor. 

Trebalo je u veoma kratkom roku demontirati, preseliti i ponovo montirati binu i sve što je potrebno za održavanje koncerta, ali i za prenose na programima Radio Beograda i RTS Planeti.

Publika željna koncerata ovog sadržaja, i rođendansko raspoloženje zaposlenih u Radio Beogradu, učinili su da se sve sa lakoćom prevaziđe.

Devedeset i pet godina radio Beograda, slavilo se nastupom Hora i simfonijskog orkestra RTS-a uz dirigenta Bojana Suđića.

„Želimo da kažemo da je muzika veoma važan segment svih naših programa, i Prvog i Drugog, i Trećeg programa, i Programa 202. Večeras smo ovde u Somboru gradu sa bogatom kulturnom tradicijom naročito u oblasti umetničke muzike. Znači, imamo profilisanu publiku, publiku koja poznaje umetničku muziku, a grad Sombor nam je svojim pokroviteljstvom pomogao da realizujemo ovu našu ideju“, rekao je Srđan Bošković, glavni i ogovorni urednik Prvog programa Radio Beograda.

Stranice popularne klasične literature bile su dobar izbor za nastup pred somborskom publikom.

„Verujem da su se upravo ove stranice literature često vrtele na stanici Radio Beograda jer je Radio Beograd prvi počeo da promoviše umetničku muziku i zvuk simfonijskog orkestra i hora na našim prostorima. Koliko ja znam, po prvi put smo u Somboru barem u novijoj istoriji. Ja neću da kažem koliko ja pamtim, pa sigurno, najmanje polovinu godina postojanja Radio Beograda Simfonijski orkestar i Hor nisu bili u Somboru, i zato je ovo važno“, izjavio je Bojan Suđić, izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS-a i šef dirigent.

„Za Sombor je ovo velika čast i ogromno zadovoljstvo. Ja se ovom prilikom zahvaljujem našoj gradonačelnici Dušanki Golubović i njenom timu koju posvećeno radi da Sombor kontinuirano održava status grada kulture. Kada ste imali poslednji put koncert ovakvog tipa? Za nas ovako veliki koncert osim na našim Somborskim muzičkim svečanostima koje se dešavaju na proleće, ovo je zapravo i prvi put“, izjavila je Vesna Paštrović, direktorka Kulturnog centra u Somboru.

Svojevrsni koncertni rođendanski Karavan, nastavlja se u Kosovskoj Mitrovici 12. septembra, potom će dve emisije Šarenice govoriti o brendovima Radio Beograda.

Prvog oktobra, kada je Dan Radio Beograda, na svečanoj akademiji u SANU biće dodeljeni zlatni mikrofoni, nagrada koja se dodeljuje pola veka za razvoj i popularizaciju programa Radio Beograda.

broj komentara 0 pošalji komentar