Hor i Simfonijski orkestar RTS-a u Somboru obeležavaju rođendan Radio Beograda

„Klasiku, molim“ – naziv je koncerta koji se, u okviru obeležavanja 95. godišnjice Radio Beograda, održava u Somboru, u Gradskoj hali „Mostonga“, u subotu, 7. septembra od 20.30.

U Somboru nastupaju Hor i Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića. Direktan prenos koncerta je na Radio Beogradu 3 i na RTS Planeti.

Repertoar je „top klasika“ i uključuje neke od popularnijih kompozicija klasične muzičke literature.

„Program je raznovrstan tako da ćemo imati i Ohridsku legendu i Veliku čočečku igru, ali ćemo imati i numere iz opera Karmen, Nabuko, Knez Igor. Zanimljivo je i da će se tu naći i filmska muzika, kao što su na primer Pirati sa Kariba“, rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, Nikoleta Dojčinović, odgovorna urednice Muzičke redakcije Radio Beograda 1 i koordinator događaja.

Dodaje da je ideja bila da se proslava rođendana radija decentralizuje, pa su tako koncerti organizovani u različitim gradovima Srbije.

„Cela ova proslava je proslava svih naših programa, i trudimo se zaista da zajedno učestvujemo i da pokažemo šta Radio Beograd, kao najstariji elektronski medij u Srbiji, može, zna, ume i šta je do sada uradio“, naglasila je Dojčinovićeva.

Glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 1, Srđan Bošković, naglašava da nije slučajno odlučeno da se večerašnji koncert održi u Somboru, s obzirom na to da je to grad sa veoma bogatom tradicijom, naročito u oblasti umetničke muzike.

Simfonijski orkestar i Hor RTS-a takođe slave 80 godina postojanja, a Radio Beograd svoj 95. rođendan obeležava serijom koncerata jer je muzika važan element njegove istorije i postojanja.

„Građani Sombora imaju priliku da čuju profesionalno i najviše umetničko izvođenje popularnih dela umetničke muzike“, naglašava Bošković.

Pored toga, Glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 1, izražava zahvalnost upravi Grada Sombora na pokroviteljstvu ove manifestacije. 

U sklopu proslave rođendana Radio Beograda, a kao uvertira u obeležavanje stote godine postojanja, prvi koncert je bio organizovan 25. avgusta, kada je u Beogradu, na Kalemegdanu nastupao Big Bend, čiji je nastup imao prenos na RTS Planeti.

U planu su još RTS Karavan, 12. septembra u Kosovskoj Mitrovici, a tu su i dve Šarenice – 14. i 15. septembra, sa brojnim gostima i solistima.

U SANU se takođe organizuje Svečana akademija, na kojoj će biti dodeljeni Zlatni mikrofoni.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво