Hor i Simfonijski orkestar RTS-a u Somboru obeležavaju rođendan Radio Beograda

„Klasiku, molim“ – naziv je koncerta koji se, u okviru obeležavanja 95. godišnjice Radio Beograda, održava u Somboru, u Gradskoj hali „Mostonga“, u subotu, 7. septembra od 20.30.

U Somboru nastupaju Hor i Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića. Direktan prenos koncerta je na Radio Beogradu 3 i na RTS Planeti.

Repertoar je „top klasika“ i uključuje neke od popularnijih kompozicija klasične muzičke literature.

„Program je raznovrstan tako da ćemo imati i Ohridsku legendu i Veliku čočečku igru, ali ćemo imati i numere iz opera Karmen, Nabuko, Knez Igor. Zanimljivo je i da će se tu naći i filmska muzika, kao što su na primer Pirati sa Kariba“, rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, Nikoleta Dojčinović, odgovorna urednice Muzičke redakcije Radio Beograda 1 i koordinator događaja.

Dodaje da je ideja bila da se proslava rođendana radija decentralizuje, pa su tako koncerti organizovani u različitim gradovima Srbije.

„Cela ova proslava je proslava svih naših programa, i trudimo se zaista da zajedno učestvujemo i da pokažemo šta Radio Beograd, kao najstariji elektronski medij u Srbiji, može, zna, ume i šta je do sada uradio“, naglasila je Dojčinovićeva.

Glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 1, Srđan Bošković, naglašava da nije slučajno odlučeno da se večerašnji koncert održi u Somboru, s obzirom na to da je to grad sa veoma bogatom tradicijom, naročito u oblasti umetničke muzike.

Simfonijski orkestar i Hor RTS-a takođe slave 80 godina postojanja, a Radio Beograd svoj 95. rođendan obeležava serijom koncerata jer je muzika važan element njegove istorije i postojanja.

„Građani Sombora imaju priliku da čuju profesionalno i najviše umetničko izvođenje popularnih dela umetničke muzike“, naglašava Bošković.

Pored toga, Glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 1, izražava zahvalnost upravi Grada Sombora na pokroviteljstvu ove manifestacije. 

U sklopu proslave rođendana Radio Beograda, a kao uvertira u obeležavanje stote godine postojanja, prvi koncert je bio organizovan 25. avgusta, kada je u Beogradu, na Kalemegdanu nastupao Big Bend, čiji je nastup imao prenos na RTS Planeti.

U planu su još RTS Karavan, 12. septembra u Kosovskoj Mitrovici, a tu su i dve Šarenice – 14. i 15. septembra, sa brojnim gostima i solistima.

U SANU se takođe organizuje Svečana akademija, na kojoj će biti dodeljeni Zlatni mikrofoni.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 07. sep 2019, 22:43) - anonymous [neregistrovani]

Lepo

Sve cestitke na vecerasnjem koncertu,bilo je pravo uzivanje, cuti poznate kompozicije ,hor.. predivno ,profesionalno i svaka im cast .A publika je stvarno bila zeljna takve muzike oni su imali tu cast i uzivali su.
Sve cestitke Simfonojskom orkestru ,horu i naravno meastru koji to sve tako lepo i marljivo radi.

(subota, 07. sep 2019, 13:33) - Nedim [neregistrovani]

komentar

Zapravo se muzički brojevi ponavljaju sad je bila Ohridska Legenda deo Grlica,na Ušću,pa hor Jevreja,uvertira za Karmen se često izvodi baš kao i Habanera koja je u "Šarenici" u zadnjih 3 meseca 4 puta izvedena.Karmina burana takođe je bar deo često na repertoaru po koja napolitanska pesma i to je.