Muzika davne prošlosti na festivalu u Prizrenu

U carskom Prizrenu u toku je „Medimus 2019“, najznačajniji festival u Evropi posvećen srednjovekovnoj muzici. U tri festivalske večeri, ansambli iz Mađarske, Grčke, Nemačke i Srbije prezentovali su muziku davne prošlosti. Renomirani časopis „Muzika klasika“, proglasio je „Medimus 2018“, najboljim festivalom od regionalnog značaja.

U nesvekidašnjem ambijentu pod vedrim nebom, u atrijumu Crkve Svetog Spasa, koja od 1330. godine bdi nad Prizrenom, ansambl „Muzika profana“ izvodio je sakralnu, kao i muziku sa dvorova mađarskih kraljeva.

„Neverovatan ambijent, predivni ljudi. Sviramo muziku iz 13. i 15. veka. Ja pevam na latinskom i mađarskom“, rekla je sopran i instrumentalistkinja, Judit Andrejski.

Ansambl „Renesansa“ smatra se najstarijim ansamblom za ranu i tradicionalnu muziku u Evropi.

„Trudimo se da damo duh ovog vremena jer svirati fosilizirano, truditi se da to bude muzika kao muzejski eksponat, to nije naša vokacija“, izjavio je Žorž Grujić, član ansambla „Renesansa“.

Na zajedničkom zadatku našli su se Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Ministarstvo kulture i informisanja, Dom kulture Gračanica, Fondacija i Društvo prijatelja Sveti Arhangeli.

„Kako raste festival, edukuje se i publika i muzičari iz regiona i Evrope, kontaktiraju nas da budu učesnici ovog festivala i s tim u vezi mogu da kažem da ovaj festival ima budućnost“, siguran je direktor festivala, Bojan Banić.

Prizren, grad muzej po predanju, nekad je imao više svetinja nego što jedna godina ima dana, a sve to pamti šadrvan iza nas koji je sagrađen negde u 17. veku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво