Obeležavanje jubileja Radio Beograda – od džez koncerta do specijalnih emisija

Radio Beograd, najstariji elektronski medij na Balkanu, nizom različitih sadržaja, ove godine obeležava devet i po decenija postojanja.

Prvog oktobra 1924. godine, pokretanjem programa stanice „Beograd-Rakovica“, počelo je ispisivanje živopisne istorije Radio Beograda, koji je tokom decenija izrastao u nacionalnu, kulturnu i medijsku ustanovu najvišeg ranga.

„Obeležavanje jubileja biće obeleženo nizom koncerata koji su koncipirani tako da nas podsete kako je muzika jedno od osnovnih izražajnih sredstava radija po kojoj se program naše kuće svih ovih decenija posebno izdvajao. Emitovanje muzike na programu počelo je istog dana kada je pokrenut Radio Beograd i zato smo odlučili da jubilej obeležimo onom muzikom koja je prepoznatljiva na našim programima“, ističe Aleksandra Paladin, muzička urednica Radio Beograda 1, gostujući u Jutarnjem programu.

Program počinje na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu, nastupom Big Benda RTS-a sa solistima na koncertu pod nazivom „Sav taj džez“ sa specijalnim gostima među kojima su Beti Đorđević, Nada Pavlović, Bisera Veletanlić, Bilja Krstić, Žarko Dančuo, Zafir Hadžimanov, Vasil Hadžimanov i Dušan Bezuha.

„Pošto džez nije jedini muzički pravac koji je obeležio program Radio Beograda, 7. septembra na platou ispred Županije u Somboru, uslediće koncert 'Klasiku, molim' Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a pod dirigentskom upravom Bojana Suđića“, navodi Ranko Stojilović, urednik u Redakcji za kulturu Radio Beograda 2.

U saradnji sa Zabavnim programom RTS-a, jubilej Radio Beograda biće obeležen i 12. septembra gostovanjem RTS-ovog Karavana „Najlepše narodne pesme“ u Kosovskoj Mitrovici.

„Puno je još događaja kojima ćemo obeležiti tu živopisnu, uzbudljivu pregnantnu istoriju Radio Beograda“, dodaje Stojilović.

Prvog oktobra u podne, u Svečanoj sali SANU, u zgradi odakle je 24. marta 1929. Radio Beograd započeo svakodnevno emitovanje programa, Dan Radio Beograda biće obeležen svečanom akademijom i uručenjem nagrada „Zlatni mikrofon“ zaslužnim pojedincima za dugogodišnji rad, doprinos kvalitetu i slušanosti programa.

„Ova godina je dosta specifična i vrlo značajna za Radio Beograd jer se okrećemo mlađim slušaocima i novim generacijama, jer je promenjena i kultura slušanja radija, između ostalog“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

U tom cilju, Radio Beograd će 18. septembra predstaviti i četiri nova internet programa na multimedijalnoj platformi RTS Planeta: „Vrteška“ namenjen deci i roditeljima, „Džuboks“ za ljubitelje svetske i domaće evergrin muzike, „Rokenroler“ namenjen slušaocima pop i rok muzike i „Pletenica“ na kome će se emitovati najkvalitetniji snimci poznatih umetnika narodne muzike.

Pokretanje ove nove medijske usluge prati i rad na digitalizaciji Zvučnog arhiva Radio Beograda.

„Jubileji su prilika i da se setimo velikih i značajnih imena ljudi koji su gradili ovu kuću. Ono što sa ponosom i danas možemo da kažemo je da su mnogi eminentni kulturni poslenici, književnici, muzičari, izvođači, bili urednici Radio Beograda i da su se svojim radom za radio afirmisali u javnosti“, naglašava Aleksandra Paladin.

Televizija će pomoći u obeležavanju jubileja i time što će u subotu i nedelju, 14. i 15. septembra, dve emisije „Šarenice“ biće realizovane sa platoa ispred zgrade Radio Beograda, uz učešće brojnih gostiju i nastupe ansambala Muzičke produkcije RTS.

„U te dve emisije ćemo se podsetiti tih, takozvanih, brendova Radio Beograda, najslušanijih i najznačajnijih emisija kroz istoriju, ali i onih koje danas oblikuju naš program“, napominje Stojilović.

Pored toga, na Dan Radio Beograda, 1. oktobra, na Drugom programu RTS u 21 čas, biće prikazana specijalna emisija „95 godina Radio Beograda - Iz veka u vek“.

„Novootvoreni RTS Klub u prizemlju zgrade Radio Beograda već od samog otvaranja je prepoznat kao mesto dolaska. To će biti i mesto gde će posetioci moći da se susretnu sa ljudima koji rade u Radio Beogradu. Ujedno, to će biti prilika da posetioci vide šta još radi RTS. Da se upoznaju sa našim izdavaštvom, ali i sa PGP-ovim izdanjima“, navodi na kraju gostovanja u Jutarnjem programu, Aleksandra Paladin.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво