„U Srbiji se klinci ozbiljno bave džezom“

U Srbiji se pojavilo mnogo klinaca koji se ozbiljno bave džezom, koji su talentovani i zreli u svom muziciranju kao što moja generacija nikada nije bila u tim godinama, rekao je Tanjugu jedan od naših najznačajnijih bubnjara Marko Đorđević, koji sa Vasilom Hadžimanovim i Brankom Trijićem čini Trio Sveti, čiji je koncert zakazan za sredu 21. avgust u „Bitef art kafeu“ na Kalemegdanu.

Marko Đorđević već dve decenije živi i gradi uspešnu svetsku karijeru u Njujorku, a domaći džez auditorijum imao je prilike da se upozna sa njegovom muzikom na otvaranju Beogradskog džez festivala 2007. godine.

Magazin Modern dramer naziva ga „bubnjarem svetske klase“ i „pravim inovatorom“.

Njegov talenat rezultirao je saradnjama sa Lajonelom Louekom, Vejnom Krancom, Erikom Luisom, Aronom Goldbergom i drugim izvanrednim umetnicima, a uvršten je u knjigu Nju fejs of džez (The New Face Of Jazz), koja predstavlja najznačajnija imena savremene svetske džez scene.

Đorđević radi kao gostujući predavač na bostonskom Berkliju, najčuvenijem muzičkom koledžu na svetu, na kojem se, između ostalog, izučava džez muzika.

Već nekoliko godina unazad, publika sa velikim oduševljenjem dočekuje koncert vrhunskih muzičara koji čine „Trio Sveti“ i čija se muzika može opisati kao kombinacija džeza sa motivima Balkana i tragom zapadnjačkog uticaja po uzoru na Koltrejna, Zapu i „Polis“ (The Police).

Ovog puta virtuozni muzički sastav nastupiće u pratnji specijalnog gosta, američkog saksofoniste Dejvida Binija.

Đorđević kaže da Bini srpski zet, što je veoma olakšalo „pregovore“ o zajedničkom nastupu.

„Došao je u Srbiju na desetak dana i mi smo to lepo iskoristili da zajedno sa njim podelimo pozornicu na koncertu u 'Bitef art kafeu na Kalemgdanu'“ kaže Đorđević i otkriva da je najveća tajna benda „Trio sveti“ to što ne uvežbavaju novi materijal.

„Mi sviramo naše kompozicije skoro 30 godina. Nesumnjivo to je zastrašujuća činjenica. Sa druge strane, to nam daje mogućnost da izađemo pred publiku bez proba. U Kragujevcu smo 17. avgusta svirali bez minuta uvežbavanja materijala. Bilo je dobro jer naša komunikacija nije zasnovana na fer kolegijalnom odnosu već na velikom prijateljstvu. Posle Beograda, 23. avgusta sviramo u Somboru i na kraju mini turneje dan kasnije u Šapcu“, kaže Đorđević.

Cenjeni bubnjar decenijama unazad sa prodicom živi u Njujorku.

U dva termina nedeljno putuje u Boston gde radi kao gostujući predavača najznačajnijem muzičkom koledžu na svetu.

„U Americi je moj život organizovan kao u nekoj velikoj šemi. Moji ukućani imaju razumevanja za taj profesorski angažman i odsustvo od kuće. Sviram kada god stignem i gde god stignem, ali moja ambicija je uvek da živim miran porodični život izvan njujorške vreve i za sad“, kaže Đorđević i dodaje da je pred njim izuzetan projekat.

Kako kaže, zajedno sa čuvenim basistom Metom Gerisonom i saksofonistom Ole Matisenom ima bend „Tejk of kolektiv“ (Take Off Collective).

„Plan je da u Gerisonovom klubu u Njujorku sviramo svakog petka. Možda pudem deo benda koji svira pametni pop-rok“, kaže Đorđević.

Ovdašnju džez scenu vidi kao sjajno mesto na kojem mladi ljudi sa velikom strašću i posvećenošću ispoljavaju svoj talenat.

„U Srbiji se pojavilo mnogo klinaca koji se ozbiljno bave džezom, koji su talentovani i zreli u svom muziciranju kao što moja generacija nikada nije bila u tim godinama. Rastko Obradović, Ilija Mihajlović, Andrija Gavrilović, Ognjen Gotovčević, Tamara Jokić predstavljaju budućnost džez scene u Srbiji“, ocenio je Đorđević.

Odanost fizičkoj kulturi bubnjar ispoljava kroz redovno trčanje.

„Obožavam da trčim u Beogradu. Imam svoju stazu koja se proteže od Kosančićevog venca do Topčidera. Ima 15 ili 16 kilometara“, kaže Đorđević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво