Beograd će imati najposećeniji koncert klasične muzike

Beogradsko Ušće pretvoreno je u najveću muzičku pozornicu Evrope. U toku je „Bir fest“, najposećenija letnja manifestacija u regionu, zatim nastavlja „Mjuzik vik“ festival popularne muzike, a kraj meseca je rezervisan za tradicionalni koncert klasične muzike pod otvorenim nebom - „Noć muzike“.

Ambiciozno, ali sa razlogom program „Noć muzike“ se preselio sa Tašmajdana na Ušće jer je to prostor koji ostavlja dovoljno mesta za sve one koji žele da čuju ovu vrstu muzike, a de ne ostanu uskraćeni za tu mogućnost.

„Pre devet godina smo započeli ideju otvorenog bioskopa u Beogradu i „Film strit“, evo, već devetu sezonu uveseljava sve posetioce Beograda. Uz to smo krenuli i sa pozorišnim predstavama pod otvorenim nebom, pa smo se zapitali zašto ne bismo imali i koncert klasične muzike pod otvorenim nebom“, navodi Milan Tavčar, jedan od organizatora ove manifestacije.

Pre četiri godine ta ideja je zaživela i na Tašmajdanu u saradnji sa Dečijom filharmonijom i maestrom Bojanom Suđićem započet je program „Noć muzike“. Manifestacija je svake godine rasla i pravila novi iskorak, kako u pogledu programa, tako i u pogledu ambijenta u kome je održavanja. S obzirom na to da na Tašmajdan može da dođe ograničen broj posetilaca i mnogo njih je ostajalo ispred kapija stadiona, odlučeno je da se „Noć muzike“ preseli na Ušće, objašnjavaju organizatori.

„Izlaskom na poznate otvorene prostore i biranjem programa koji je prijemčiv široj publici želimo da približimo klasičnu muziku što većem broju ljudi. Kada smo pripremali prvu 'Noć muzike', mnogi su nam govorili da će se pojaviti samo par hiljada ljudi, ali smo verovali da pravim izborom programa možemo napuniti svaki prostor. Zato smo ubeđeni da će ovo biti najposećeniji koncert klasične muzike u našoj zemlji, jer očekujemo bar 50 hiljada ljudi na Ušću“, veruje Boris Jovanović iz organizacionog tima.

„Noć muzike“ je od svog nastanka bila potpuno besplatna za posetioce, čak nije ograničavan ni podelom ulaznica, tako da svako ko bude želeo da prisustvuje ovom koncertu dovoljno je da dođe 30. avgusta u 20.30 na Ušće.

Muzička produkcija RTS-a će i ove godine biti prva zvezda večeri. Simfonijski orkestar i Hor RTS-a, Dečiji hor i Kolibri, a sve pod vođstvom maestra Bojana Suđića nastupiće u 20.30. Posle njihovog koncerta nastupiće planetarna atrakcija, gudački kvartet „Apokaliptika“ koji spaja klasičnu i rok muziku i koji će u malo bržem ritmu završiti veče.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво