Dodeljene nagrade na „Nišvil“ džez teatarskom delu festivala

Žiri Međunarodnog „Nišvil“ džez teatarskog festivala doneo je jednoglasnu odluku i nagradio kao najbolju predstavu „Ćerka“ u režiji Džil Grinhaudž i „Žene iz Troje“ u režiji Nebojše Bradića za najbolje korišćenu muziku u predstavi.

Posle odgledanog celog takmičarskog programa u kome su se za nagrade nadmetalo 11 predstava, međunarodni žiri u sastavu Ana Furse, Aleksandra Glovacki i Ana Tasić, jednoglasno je doneo odluku da se nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljuje predstavi Ćerka, u režiji Džil Grinhaudž, koja je urađena u saradnji sa lokalnim izvođačima, amaterima, ali i profesionalnim glumcima.

Izvedena u sali Oficirskog doma, ovo delo pripada izazovnim prostorima performativnog istraživanja koji pomeraju granice teatra. Dokumentaristički utemeljena, intimna i ispovedna, predstava Ćerka ostavlja snažan utisak na gledoca zbog neodoljive iskrenosti pristupa. Desetak izvođačica otkrivaju svoje intimne misli i sećanja o svojim majkama, ukazujući na svevremenu važnost suočavanja sa svojim emocijama.

Nagrada za najbolje korišćenu muziku dodeljena je predstavi Žene iz Troje u režiji Nebojše Bradića. Muzika u ovoj predstavi višeznačno gradi ključni, tragički duh igre. Ponekada je suptilna i nenametljiva, diskretno nameće tamne, klaustrofobične tonove igre. U drugim trenucima je prigušeno žovijalna, opojna i očaravajuća. Tada kroz kontrast izražava dionijski kult plodnosti, i otkriva da sve što nastaje mora biti spremno na bolno propadanje, što je ničeanska suština tragičnog.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво