Lajko Feliks na festivalu „Todo mundo“

Festival vorld mjuzik pravca „Todo mundo“, koji će biti održan u Beogradu od 29. septembra do 3. oktobra, u tri sale publici pruža priliku da čuje i vidi devet koncerata, predavanja i izložbu fotografija, najavili su organizatori manifestacije.

Teško je izdvojiti najzanimljivija imena, ali „Todo mundo“ ove godine u fokusu ima mađarsku muzičku scenu i predstaviće dva sjajna benda.

„Magos“ neguje mađarsku tradicionalnu muziku Transilvanije, a „Babra“ je mladi sastav, okrenut južnoslovenskoj tradiciji, već su pokazali da su sjajni nastavljači onoga što je započeo „Vujičić ansambl“ i kasnije „Sondorgo“.

Lajko Feliks, virtuozni violinista, Mađar rodom iz Srbije prvi put će sa svojim novim triom nastupiti u Beogradu.

Njihov nastup u Dvorani Kolarčeve zadužbine, biće samo deo programa te večeri i samo deo izuzetne večeri otvaranja festivala. 

Pre njih će nastupiti „Pjevačka družina Svetlane Pajić“, koja će nekoliko sedmica pre ovog koncerta objaviti i svoj novi album tradicionalnih pesama.

Ovogodišnje izdanje karakteriše i prisustvo muzičara iz regiona, od kojih većina ima iskustvo života i rada širom sveta.  Dva dua su prošlogodišnjim debitantskim albumima skrenula posebnu pažnju, pa su pozvani na festival. 

Duo harmonikašice svetskog glasa Merime Ključo i pevačice moćnog glasa Jelene Milušić će nastupiti na zatvaranju, a norveški duo Danijel Lazar i Almir Mešković ustvari je samo po mestu rada norveški, njihova muzika je Balkan, odakle obojica potiču. 

Odabir muzičara sa svetske scene je ovaj put pao na grupe koje deluju već niz godina, ali su njihovi prošlogodišnji albumi dospeli na vrhove top-lista. 

Španska „Viguela“ će nastupiti u „Studiju 6“ Radio Beograda, a jermensko-turski trio Vardan Hovanišaijan i Emre Gultekin već svojim postojanjem pokauju da muzika ne poznaje i ne priznaje barijere.

Beogradsku muzičku scenu će predstavljati i grupa "Shira Utfila" čije izvođenje sefardske muzike ima sve više poklonika i u Srbiji i u Evropi.

Festival „Todo mundo“ je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, kao i „Kolegijum Hangarikum“, Fond „Halmas Bela“, RTS, „Mjuzik Norvej“.

Ulaznice će se naći u prodaji od 25. avgusta, na blagajni Kolarčeve zadužbine i u SKC kafeu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи