Kada bi publika bila novac, „Kolo“ bi bilo milioner

Sidnejska opera, Metropoliten, Karnegi hol... samo su neke od desetina najprestižnijih svetskih sala u kojima je nastupio ansambl „Kolo“. Za kraj još jedne sezone, večeras od 21 čas na Tašmajdanu publici poklanjaju besplatni koncert.

Arhiva RTS-a čuva jedan od najstarijih snimaka, kada je „Kolo“ nastupilo na Dubrovačkim letnjim igrama 1962. godine. I to je tek jedan među više od 10.000 nastupa koliko je za 71 godinu odigrao ovaj ansambl.

„Kolo“ je nastalo 1948. godine, a glavni cilj bio je da se posle ratnih razaranja sačuvaju narodne igre i osnuje institucija koja bi te igre podigla na viši, umetnički nivo. Ansambl se sprema da završi 71. sezonu, a ekipa RTS-a posetila je njihovu generalnu probu.

Ako bi publika bila bila novac, „Kolo“ bi bilo milioner. Njihove nastupe do sada je videlo više od 10 miliona ljudi, a spremni su i za novi koncert.

„Dosta smo radili, gostovali i nastupali, ali zaista ovaj koncert na stadionu Tašmajdan jeste nekako kruna ove sezone. Dosta se pripremamo i već smo ušli u ritam da publici nudimo nešto novo i ovog puta smo osmislili jedan originalan i jedinstven scenski prikaz na nov način stare vrednosti“, kaže Vladimir Dekić, direktor ansambla „Kolo“.

Stare igre i pesme za sedam decenija čuvalo je više od 650 zaposlenih. Kada bi se svi oni uhvatili za ruke obuhvatili bi čak četiri prosečna fudbalska stadiona. A da li se 70-godišnjak kakvo je „Kolo“ umorio od igre?

„Nije se umorio uopšte – naprotiv, vrlo smo poletni vrlo je uzbudljivo biti deo 'Kola'. Radimo neke velike i značajne stvari ne samo za ansambl kolo već i za ovu državu. Nažalost, ova zabrana zapošljavanja je na snazi evo već šestu godinu i to predstavlja problem i za nas. Međutim ansambl jeste u svojim kasnim i srednjim 40, ali su to sve vrhunski umetnici“, napominje Dekić.

„Kolo“ je jedno od dva profesionalna ansambla u Srbiji – 60 stalno zaposlenih igrača i muzičara izvodi čak 150 koreografija.

„Repertoar se menja često, mada imamo koreografije koje su od početka i od osnivanja ansambla, ali shodno vremenu i svemu. Sve se modernizuje pa tako i mi i naše koreografije, a orkestar se obnavlja instrumentima, pogotovo što smo u orkestar uveli tradicionalne instrumente duvačke i trzačke“, kaže šef orkestra ansambla „Kolo“ Nenad Stanić.

Danijela Bašić, igrač i pevač prve grupe dodaje da je radno vreme zaposlenih svaki dan od devet do jedan ili od deset do dva i sve to sa jednim ciljem.

„Mi pronosimo ono što su nam zavetovali naši stari, igre sa teritorije Srbije. Ali ne zaboravljamo ni manjine, na programu imamo igre iz Makedonije, imamo igre Rumuna, Mađara, šokačke igre“, ukazuje Bašićeva.

I sve to će publika moći da vidi večeras na besplatnom koncertu na Tašmajdanu od 21 čas. Kapije stadiona otvaraju se već od 19 časova, pa zato 71-godišnje „Kolo“ poziva svoju publiku da ga podrži jer će pokazati da je u formi i daleko od penzije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи