Završen deveti „Arsenal fest“

„Arsenal fest 09“ završen je u rano nedeljno jutro posle savršene letnje noći tokom koje je oko 10.000 posetilaca moglo da uživa u moćnom izdanju „Partibrejkersa“, posebnom ugođaju koji je stvorio Kurt Vajl, razbijačkom setu „Goblina“ i brojnim drugim zanimljivim nastupima.

Četvorodnevni festival u Kragujevcu bio je jači od nevremena u četvrtak, uspešno je prvi u Srbiji uveo trajne umesto jednokratnih plastičnih čaša, privukao je ukupno oko 32.000 posetilaca iz Srbije i inostranstva, i zaradio je pohvalu Kurta Vajla da je najbolji festival u čitavoj istočnoj Evropi i šire.

Legendarni „Partibrejkersi“ prodrmali su u subotu Glavnu binu Zemljotresom i Lobotomijom. Put je zvučao moćno kao i Hiljadu godina, a čule su se između ostalih i Ono što pokušavam sad i Hipnotisana gomila. Posle Kreni prema meni i uvek poetične Hoću da znam, Zoran Kostić Cane kratko je odjavio bend rečima, „Ljudi, to bi bilo sve. Ćao“.

Premijerni dolazak u Srbiju pokazao je da američki indie rok kantautor Kurt Vajl i kod nas ima svoje odane poklonike. Vajl je sa svojim bendom "The Violators" stvorio poseban film na Glavnoj, rasploženim izvedbama svoje lagane, melanholične, a lepršave amerikane u Mutinies, Cold Wind, Pretty Pimpin, Wild Imagination, Boss... Publika je burno odobravala, a Kurt uzvraćao sa "I love you" i "Thank you".

Paklenu završnicu četvrte večeri na Glavnoj bini priredili su stari znanci „Arsenala“, pankeri „Goblini“. Frontmen Branko Golubović Golub, koji je istog popodneva u okviru „Arsenalovog“ pratećeg programa promovisao knjigu Izgužvane misli, i ekipa, krenuli su silovito sa Dalekim putem. Pred krcatim, raspevanim, uzavrelim „Kneževim Arsenalom“ „Goblini“ su pržili Lunu, U magnovenju, Ona misli da zna... i naravno poručili Ima nas.

„Garden“ je prethodno bio pretesan da primi sve zainteresovane da čuju repera Vojka V i hitove Zovi čovika, Rođendan i Kako to, kao i „Ateist rep“ koji je, malo je reći u navijački vatrenoj atmosferi, proslavljao 30 godina postojanja.

„Garden“ je bio i mesto upoznavanja novih zanimljivh imena kakvi su „Buč Kesidi“, „Dram“, „Vizelj“, „Boemija“ i „Lagana sreda“. Njima su se pridružili i „Turisti“ i „Nikom ništa“ na Glavnoj, koji nisu svirali u četvrtak.

Kao i prošle godine, Festival je na „Gardenu“ zatvorio sa prvim zracima sunca balkan-soul muzičar, Marko Luis, dok su „Eksploziv“ di-džej binu završne večeri drmali b2b Hunckie, Speedy, Siniša Tamamović i Petar Dundov.

„Arsenal fest 09“ pored toga što je doveo dugoočekivane legende metala „Testament“, premijerno je u Srbiju pored Vajla doveo i Litl Stevena i „Red Fang“.

Nije bilo incidenata, atmofera je bila sjajna, a publika fantastična. Pogotovo kad je strpljivo čekala da u četvrtak nevreme prestane i odano dođe na svoj omiljeni festival.

Kako je zaključila jedna novinarka, „Arsenal“ se ne takmiči s drugim festivalima ni po broju bina, ni po broju izvođača – on nudi uživanje u muzici na jednom drugačijem nivou.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 26. jun 2019, 08:29) - nina [neregistrovani]

Jeste!

Bas lepa prica i bas onako kako jeste! Lep festival, divna atmosfera, sjajan prostor, fantasticni muzicari, sve kako treba, svake od ovih devet godina i tek se zavrsio Arsenal, mi u Kragujevcu se vec radujemo sledecem i svim divnim gostima koje nam Arsenal dovede u grad. Verujte RTS-u i dodjite dogodine! :)