Kolo može, ali padeži…

Program „Svet u Srbiji“, je prilika studentima iz sveta da upoznaju našu zemlju, tako što će da nauče srpski jezik, a onda nastave studije na nekom od fakulteta. Upoznaju jezik, ali i srpsku kulturu i tradiciju. Igra i ritam im idu od ruke, ali padeži nikako.

Šta je sve naučila grupa od 20-ak studenata i budućih brucoša u Jutarnjem programu su pričali Stela Muleka iz Konga i Svensen Beni iz Surinama, a Spasa Vranješ, njihova koreografkinja i organizatorka festivala „Svet u Srbiji“ imala je samo reči hvale za njih.

Tri i po meseca su ovde, uče srpski, a prema tome kako su otpevali pesmu Hej dragi, dragi reklo bi se da im ide vrlo dobro.

Najjači utisak tokom dosadašnjeg boravka na njih je ostavila hrana, na prvom mestu sarma, a posle srpskih đakonija dolaze i ljudi, za koje kažu da su veoma ljubazni.

Uče i srpske tradicionalne igre, a Spasa Vranješ kaže da je presrećna što ima priliku da radi sa ovim studentima.

U saradnji sa ministarstvima kulture i spoljnih poslova oni borave u odmaralištu „Radojka Lakić“ na Avali, gde uče jezik četiri meseca, a posle toga upisuju osnovne ili master studije.

„Trudim se da radim sa njima na srpskom da bi što lakše naučili jezik. Jako su talentovani, lepo igraju i pevaju. Radila sam i sa prethodnim generacijama, ali ova je posebna“, ističe Spasa Vranješ.

Stela i Svensen kažu da bi možda posle studija ostali i da žive u Srbiji, ali ne žele ništa da tvrde, već u srpskom maniru dodaju: „Videćemo.“

Srpski ritam im nije bilo mnogo teško da nauče, ali im padeži zadaju glavobolje.

Čitava trupa imaće i „Igranku pod Avalom“ 23. juna na kojoj će pokazati sav program.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво