Najbolji su spremni za finale „Bunt rok festivala“

Radio-televizija Srbije i emisija „Bunt“ već pet godina organizuju „Bunt rok festival“ – jedinstveni televizijski demo-festival, poznat po tome što predstavlja nove, neafirmisane grupe i autore. U večerašnjem finalu, za titulu pobednika petog „Bunt rok festivala“, nadmetaće se deset najboljih bendova.

Autorka emisije Bunt i „Bunt rok festivala“ (BRF) – jedinog TV festivala koji afirmiše domaću rok i pop scenu je Branka Glavonjić.

Šta je zajedničko za svih pet izdanja festivala a šta specifičnost ovog, petog?

- Sva izdanja „Bunt rok festivala“ povezuje misija koja je prisutna od prvog dana nastanka moje emisije Bunt, a tome ima već 16 godina – misija je afirmacija domaće pop i rok scene. Izuzetno je važno da nove generacije dobiju šansu da se za njih čuje, takođe, važno je da nam pokažu na koji način vide i razmišljaju o muzici i svemu što ih okružuje. „Bunt rok festival“ je prostor koji im je nesebično pružen da to i ostvare. Razlika u dosadašnjim izdanjima je upravo generacijska. Ranije se više prijavljivalo starijih bendova, a peto izdanje festivala je najmlađe do sada po godinama muzičara, što je ohrabrujuće za domaću scenu. Zajedničko za sva izdanja su i vredne nagrade koje „Bunt rok festival“ dodeljuje pobedničkim bendovima u saradnji sa mnogobrojnim partnerima i prijateljima festivala. I njih je, na naše zadovoljstvo – sve više... To mi daje potvrdu da su našu misiju prepoznali i svi akteri na domaćoj i regionalnoj rok sceni.

BRF je jedini TV festival takmičarskog karaktera koji daje šansu muzičarima koje šira publika još nije upoznala. Kao TV autor koji gotovo dve decenije novinarski prati muzičku scenu, šta su za Vas najveći izazovi i oko čega naročito osećate odgovornost pri osmišljavanju ovakvog projekta?

- Za zemlju u kojoj je poslednjih godina rokenrol stagnirao i nije bio previše prisutan u medijskom prostoru, izuzetno je rizično doći do reprezentativna 24 nova benda. Preslušavanje prijava, kojih uvek bude u proseku 150, nekada i više je „Sizifov posao“, koji retko ko želi u medijima da radi. Ostale emisije rade sa gotovim produktom i idu na sigurno... Naravno, ovakav posao nosi i veliku dozu odgovornosti ali priznajem – i neku vrstu uzbuđenja zbog otkrivanja i istraživanja novog i drugačijeg... a to je neopisivo zadovoljstvo. Naravno, tu su i svi ostali produkcijski izazovi sa kojima se uspešno suočavamo, jer je od velikog značaja da emisija ima i prepoznatljiv vizuelni identitet. U tom smislu nam mnogo znači razumevanje i podrška glavne i odgovorne urednice Zabavnog programa Olivere Kovačević, koja je prepoznala vrednost i veličinu ovog projekta.

Kako autorski razmišljaju domaći neafirmisani muzičari današnjice, ko su im muzički uzori a šta nam poručuju u tekstovima svojih pesama?

- Po onome što smo do sada imali prilike da čujemo, a posebno na petom „Bunt rok festivalu“, mlada scena je izuzetno raznovrsna u smislu muzičkih pravaca koje izvode, koje preferiraju, kao i njihovog viđenja sveta. Svaka generacija nosi nešto svoje, tu su i ljubavni i filozofski i angažovani tekstovi u skladu sa godinama takmičara.

Na adresu RTS-a stiglo je 150 prijava ove godine. U finalu će se za titulu pobednika boriti 12 bendova i autora. Ko su bili članovi stručnog žirija i šta su sve uzimali u obzir prilikom ocenjivanja?

- Stalni članovi žirija su bili Maja Cvetković ("E-play"), koja je sa nama od prvog izdanja BRF-a, Vukašin Marković ("Irie FM") koji je sa nama od „Bunt rok festivala“ 4. U finalu su im se pridružili Vladimir Janković Džet, legenda domaće rok scene i Nikola Čuturilo, kompozitor, autor velikog broja hitova, gitarista i iskreni prijatelj našeg festivala. Članovi žirija bili su i predstavnici bendova koji su nastupili u revijalnom delu programa: Aleksandar Popov Pop („Ateist rep“), Miloš Georgijević Gera („Mortal Kombat“) i Bojan Slačala („Artan Lili“). I ovoga puta su u kvalifikacionim, takmičarskim emisijama „Bunt rok festivala“ članovi žirija bili istaknuti muzičari, iskusni muzički urednici i predstavnici bendova koji su pobeđivali prethodnih godina, tako da je to bio spoj mladosti i mudrosti. Ono čime se vodimo od prvog izdanja festivala je autorstvo – originalnost i lični pečat benda. 

Šta sve dobijaju najbolji na petom BRF?

- RTS kao organizator festivala, dodeliće novčane nagrade najboljima – 100.000 dinara prvoplasiranima, 50.000 dinara bendu koji osvoji drugo mesto a 30.000 dinara dobiće bend koji zauzme treće mesto po ocenama stručnog žirija. Osim ovih nagrada, „Bunt rok festival“ dodeljuje vredne instrumente i nagrade i najboljem gitaristi, basisti, bubnjaru i pevaču festivala, zahvaljujući našim prijateljima festivala: studiju „Bumerang“, lancu prodavnica „Idea“, kući „Sing media“, „Metropolisu“ i Udruženju muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije. Tu su i nastupi na domaćim i regionalnim festivalima, profesionalne fotografije, video i audio produkcija i nastupi zahvaljujući centru „Milenium“ u Vršcu. Svi učesnici su dobili kvalitetan i reprezentativan snimak svojih nastupa, Radio Televizija Srbije i ove godine dodeljuje novčane nagrade za pobedničke bendove. Kruna svega je saradnja sa PGP-om, jer nas na jesen očekuje kompilacija pesama pobedničkih bendova sa svih pet izdanja festivala.

I ovo muzičko festivalsko leto, širom Srbije, ponovo će obeležiti i nastupi bendova koji su debitovali na Bunt rok festivalu. Otkrijte nam deo onoga što ste im omogućili...

- Svake godine nakon finala festivala, krećemo na „Bunt rok“ turneju. Prvi festivalski javni nastup pobednici petog BRF-a imaće već 16. juna, na zatvaranju 4. festivala muzičkog dokumentarnog filma, „Dok'n'ritam“ - Beograd, (na „Zidiću“, Dom omladine Beograda). Potom slede nastupi na našim partnerskim festivalima, kao što su „Arsenal fest“ koji se održava u Kragujevcu, „Egzit“ (Novi Sad), „OK fest“ (Tjentište), "Hills up" (Zlatibor), „Lavfest“ (Vrnjačka Banja), kao i „Bedem fest“ u Nikšiću, ove godine turneju završavamo na hercegnovskom „Strip festivalu“, u septembru.

Posebno bih izdvojila da će na festivalima koji su dugogodišnji prijatelji „Bunt rok festivala“ – "Belgrade Beer Fest" i festival "Rock Village" u Banatskom Sokolcu – postojati posebna „Bunt rok festival“ bina, na kojoj će nastupati bendovi koji su prošli kroz naše takmičenje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво