Srpski folklor na velikoj smotri u junu u Beogradu

Evropska smotra srpskog folklora je najveća manifestacija Srba iz dijaspore. Ova manifestacija biće održana 24. put, a već treći put domaćin će biti Centar „Sava“. Na Smotri će učestvovati oko 60 kulturno-umetničkih društava iz evropske dijaspore, kao i jedno kulturno-umetničko društvo iz SAD. Domaćin, kao i predhodna dva puta, biće Savez srpskog folklora Švajcarske.

Domaćin Smotre srpskog folklora, kao i predhodna dva puta, biće Savez srpskog folklora Švajcarske.

U dijaspori ima najmanje 150 kulturno-umetničkih društava koja neguju folklor Srbije.

Kada je reč o Smotri, Nenad Milenković, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske, navodi da se u državama, u kojima je prisutna srpska dijaspora, najpre kreće sa predtakmičenjima.

„Svako se prijavi na to predtakmičenje i onda od učesnika, 75 odsto se bira da učestvuje na evropskoj smotri, ove godine u Beogradu“, rekao je Milenković, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Prošle godine, u Banjaluci je bila najmasovnija smotra srpskog folklora.

„Mi u dijaspori, kao i ovde u Srbiji, čuvamo tradiciju. Nama to naravno još malo više znači, jer živimo u dijaspori, i vrlo dobro se radi u dijaspori što se tiče srpskog folklora, tradicije i kulture“, kaže Milenković koji se folklorom bavi od svoje šeste godine. Dodaje da je ponosan i na svoje sinove koji se takođe bave folklorom.

Osmog i devetog juna u Centru „Sava“ očekuje se 3.500 učesnika na Smotri.

„Skoro svi učesnici su rođeni u dijaspori. Kroz folklor, igru i pesmu mi smo mnogo više vezani za Srbiju a u državi u kojoj živimo, prezentujemo Srbiju na taj način. To mnogo znači i za jezik, a i da se deca upoznaju sa svojima, a tu je i slava koju prenosimo s kolena na koleno. Ja vidim i kod svoje dece, vole da dolaze u Srbiju“, naveo je Milenković.

Smotra počinje defileom kroz Knez Mihailovu ulicu u Beogradu.

„Šezdeset ansambala iz cele Evrope i Amerike učestvuje, biće to nešto sjajno i intenzivno, i mnoga se tu prijateljstva stvore, prelepo će biti i svakom preporučujem da dođe“, kaže Milenković i dodaje da je nošnja koju folklorna društva u dijaspori koriste originalna i da je nabavljaju u Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar