Leontina i „Čarolija“ spremaju za jesen projekat „800 dece za 800 godina“

Doprinos obeležavanju osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve dao je i hor „Čarolija“ sa Leontinom Vukomanović na čelu, najpre albumom koji je objavio PGP-RTS „Pojte i utrojte“. U oktobru će nastupiti na svečanoj akademiji u okviru projekta „800 dece za 800 godina“.

U godini u kojoj obeležavamo veliki jubilej, 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, hor „Čarolija“ sa projektom PGP-RTS-a Pojte i utrojte, zaista je dobio očekivana priznanja i reakcije, kaže Leontina Vukomanović.

„Jedno od najvećih priznanja je naše učešće i poziv da zajedno obeležimo taj veliki jubilej samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, koji nam je doneo Sveti Sava i u slavu toga danas pevamo pesmu Ima pravo svako dete. To je pesma našeg akademika Milovana Vitezovića koja govori o našim precima“, istakla je Leontina, koja je osnivač dečjeg hora „Čarolija“.

Posle izlaska albuma Pojte i utrojte, stigao je i poziv za Leontinu da učestvuje u svečanoj akademiji.

„Moja želja je bila da decu iz cele Srbije, sa svih strana sa jedinstvenog
kulturno-prosvetnog prostora Srba, što uključuje u Austriju, Mađarsku, Bugarsku, Ruminiju, Makednoniju, Crnu Goru, BiH, Hrvatsku... sve zemlje gde su nekada naše srpske crkve bile zastupljene obuhvatimo i da decu iz svih tih zemalja dovedemo i da napravimo jedinstven projekat 800 dece za 800 godina“, objasnila je Leontina i naglasila da će osamsto dece pevati na svećanoj akademiji koja će biti održana u oktobru.

Ministarstvo kulture Srbije pomoći će projekat i dolazak mališana u Beograd.

Kao i albumu, svečanoj akademiji pevački doprinos daće Jelena Tomašević, Marija Šerifović, Tijana Dapčević, Maja Marković.

„Predstavljaćemo pesme tokom cele godine jer ovaj jubilej podseća da i mi moramo da sledimo tekovine naših predaka i da budemo bar mrvu toliko dobri, vredni i dostojni toj tradiciji“, zaključila je Leontina.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво