Velika muzička priča Bisere Veletanlić

Dve najveće diskografske kuće u regionu PGP-RTS i „Jugoton – Kroacija rekords“, objavile su CD sa 20 pesama legendarne Bisere Veletanlić. Osim nezaboravnih hitova, tu su i pesme koje se prvi put pojavljuju na CD-u „Smejem se bez smisla“, „Jutro će promeniti sve“ i „Još jedna šansa“, numera iz serije „Žigosani u reketu“.

Čaroban, raskošan glas. Glasni i dugi aplauzi. Posebna harizma i šarm. Darovitost. Voljene pesme i očaranost ljudi, svojevrsna su sinergija koja traje, između ove umetnice i publike. Bisera Veletanlić sigurno je zlatna nota, ovih naših prostora.

Heroina iz sveta umetnosti čiji glas greje dušu i koji je mnoge pesme učinio večnim. One sada osvajaju novo vreme. Godine 1960. prvi put je nastupila javno u emisiji Mikrofon je vaš. Na zagrebačkoj televiziji debitovala je 1963. godine, u duetu sa sestrom, velikom umetnicom Senkom Veletanlić.

Usledili su festivali „Opatija“, „Vaš šlager sezone“, „Beogradsko proleće“, „Zagrebfest“, „Split“, MESAM. Bisera je osvajala prve, najviše nagrade za interpretaciju od stručnih žirija.

Pobeđivala je i na festivalima u Austriji uz pratnju Bečkog big benda, pa u Luksemburgu.

Dragoceno iskustvo sticala je po američkim klubovima u Nemačkoj, a nastupala je često sa big bendovima sastavljenim od najboljih domaćih muzičara na džez festivalima, klubovima i TV emisijama.

Pesme Zlatni dan, Milo moje, Ne plači, Što još nikom nismo dali, Ručak za dvoje, Nikada više, Baj, baj, baj samo su neke od onih koje su ispisivale stranice ove bogate
muzičke biografije, koja je isprepletena i drugim talentima. U doba velike popularnosti Bisera je glumila u kultnoj televizijskoj seriji sedamdesetih Grlom u jagode i filmu Sjaj u očima.

Godine 2017. snimila je spot za pesmu Kornelija Kovača Smejem se bez smisla, u kojem je osim pevačkog, ponovo oduševila i glumačkim darom. Iste godine nagrada za životno delo Internacionalnog džez festivala „Nišvil“, dodeljena je Biseri.

Pred nama je blagozvučna zbirka samo nekih od nezaboravnih pesama, koje je ova heroina, snimila za PGP-RTS i onih festivalskih, iz arhive „Jugotona“, današnjeg „Kroacija rekordsa“.

Vreme i ljudi su ih odavno svrstali u antologije, a sada će one po ko zna koji put ogrejati mnoga srca. One su riznica svojevrsne umetničke čarolije. Jednog života bogatog pesmama. Ekspresija velike muzičke priče, kojoj bi se trebalo pokloniti, i koja će se poštovati zauvek.

Te pesme su svedočanstvo o vremenu, koje se u svetu muzike zove – Biserino vreme.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво