Dirigent koji peva na kineskom i „Ohridska legenda“ oduševili Kineze

Simofonijski orkestar RTS-a održao je dva koncerta u Šangaju u okviru Festivala Šangajsko proleće, a sve vreme sa ansamblom bio je i dopisnik RTS-a iz Kine Nemanja Milutinović. Izdvojio je tri najzanimljivija momenta sa koncerata.

Dva fantastična koncerta, dva potpuno različita programa, klasična i savremena dela, nekoliko horova i solista i jedan Simfonijski orkestar RTS-a. Između kompozicija i na kraju koncerata aplauzi su trajali i po nekoliko minuta, a publika je maestra na bis vraćala i po tri puta. Evo iz zbog čega, ovo su tri najupečatljivija momenta sa koncerata u Šangaju.

Jedan od najjačih utisaka sa prvog koncerta 9. aprila bio je neverovatno veliki broj ljudi na sceni. Simfonijskom orkestru RTS-a koji broji 80 članova, prve večeri se priključilo oko 200 članova amaterskog hora odraslih iz Kine, ali i osamdesetak mališana koji čine dečji hor.

Prvu probu sa dečjim horom okrestar je imao prvi put nešto manje od tri sata pred samu premijeru. Trebalo je naučiti decu kako da izađu na scenu, gde da stanu, kako da sa bine siđu, ali i kako da muzički usklade sa tolikim brojem muzičara. Na kraju, delovalo je da je bilo lako kao dečja igra. Publika je aplaudirala minutima.

Brz ritam Ohridske legenede u skladu sa Prolećnim festivalom

Melodija baleta Ohridska legenda Stevana Hristića u Srbiji je svima prepoznatljiva, između ostalog i zbog toga što je RTS koristi za špicu emisije Ovo je Srbija. Ipak, za većinu Kineza u publici je bila potpuno nepoznata, ali je na prvo slušanje potpuno osvojila.

Ohridska legenda je pisana u tzv. nacionalnom stilu, što znači da sadrži elemente narodne muzike, ritmova, čak jedna numera Janičari, to je ustvari svita iz baleta sadrži u sebi snažne ritmove i perkusije, a mislim da se Kinezi tradicionalno vezuju za perkusije i naš kolega perkusionista je dobio ogroman aplauz“, kaže koncert-majstor Simfonijskog orkestra RTS-a Katarina Aleksić.

Kinesku kompoziciju Moja otadžbina Simfonijski orkestar RTS-a izvodio je obe večeri. Na prvom koncertu sa horom, a na drugom na bis.

Publika je bila dovoljno uzbuđena što srpski orkestar izvodi kinesku pesmu koja je poput himne za kineski narod. Ipak, maestro Bojan Suđić tu nije stao i dodatno je ugrejao salu kada je zapevao na kineskom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво