Suđić: Kinezi reaguju srcem i nepredvidivi su

Simfonijski orkestar RTS-a i maestro Bojan Suđić vratili su se sa najstarijeg festivala u Kini – „Šangajskog prolećnog festivala“.

Reč je o istorijskim koncertima naših simfoničara u Kini, kao i fantastičnom uspehu i  profesionalnoj posvećenosti svih koji su učestvovali u tom spektaklu.

O utiscima donesenim iz Kine, Bojan Suđić, direktor Muzičke produkcije RTS-a, ima samo reči hvale.

„Veliki je to uspeh i istorijska prilika da se pokažemo na tom sjajnom festivalu koji je ugostio velike svetske soliste, dirigente, orkestre. U istoj nedelji sa nama su bili berlinski simfoničari, na tom festivalu stalno nastupa Berlinska filharmonija i svi najznačajniji muzičari današnjice. Šangaj je grad sa 25 miliona stanovnika“, rekao je maestro Suđić.

Sam festival bio je utakmica na svetskom tržištu, gde smo mi prepoznati kao kvalitet. U konkurenciji tri orkestra, mi smo dobili priliku da odemo na taj festival, jer mi nismo poznati kao zemlja u kojoj se ulaže u muziku, problem je naša prepoznatljivost u inostranstvu. Nije lako dati preporuku takvom ansamblu, istakao je dirigent.

„Imali smo dva koncerta, na prvom, klasičnom koncertu, svirali smo Dvoržakovu devetu simfoniju Simfoniju iz Novog sveta, Mendelsonov Violinski koncert i Ohridsku legendu, Stevana Hristića, kao prepoznatljiv, naš zaštitni znak, predstavnika nacionalnog pravca kod nas“, objasnio je maestro.

Očekivanja Kineza su bila rezervisana, pa su oni za kraj koncerta stavili na program njihovu himnu Moja otadžbina, pa smo tu kompoziciju izveli na sceni sa preko 400 horista.

Publika je na kraju koncerta maestra vraćala na scenu tri puta, pa je sam Bojan Suđić onda zapevao na kineskom kompoziciju Moja otadžbina.

Kinezi reaguju srcem i nepredvidivi su, a mi smo senzibilitet za Kineze, nismo kruti Zapad. Taj koncert je prošao sjajno.

Drugi koncert bio je krem festivala, izvodili smo najznačajnije savremene kineske kompozicije. Reakcija posle koncerta je bila neverovatna, prolomio se gromoglasan aplauz, napominje cenjeni umetnik.

Aplauz je trajao desetak minuta.

Kako će se dalje odvijati stvari, ne zavisi od nas, već od podrške i napornog rada.

„Svi veliki orkestri imaju veliku podršku svojih sponzora i države, žele da predstave svoju kulturu u svetu, a moram da naglasim da sam jako ponosan koliko su naši muzičari bili sjajni na sceni i van nje. Sjajno su reprezentovali našu kuću svirajući nadahnuto. To je naporna turneja koja je odlično prošla, verujem da je ovo veliki motiv za sve, i svi iz orkestra su rekli da bi ponovo svirali u Kini“, otkriva Suđić.

„Simfonijski orkestar i Muzička produkcija su veoma aktivni, posle postojanja od osam decenija, neguje se tradicija. Nedavno je završen konkurs za mlade soliste i kompozitore, nas očekuju i koncerti, spektakli, idemo jednim žustrim tempom, dosta snimamo, sve je uspešno“, zaključio je šef dirigent Simfonijskog orkestra RTS-a Bojan Suđić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво