Simfonijski orkestar i Hor RTS sprema se za Kinu

Simfonijski orkerstar i Hor RTS dobili su jedinstvenu priliku da u aprilu nastupe na Prolećnom festivalu u Šangaju, u Kini. To je prestižan međunarodni Festival na kome su nastupali najznačajniji svetski orkestri i najznačajniji svetski umetnici.

Izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS i dirigent Simfonijskog orkestra i Hora RTS, Bojan Suđić, gostujući u Jutarnjem programu, ističe da je Prolećni festival u Šangaju u Kinu, ono što je Bemus za Beograd i Srbiju.

„To je Festival koji već godinama i decenijama ugošćuje najveće svetske orkestre, najveće svetske soliste i zvezde. Užasno skup i užasno prestižan i trebalo je mnogo napora i mnog upornosti da se ubede organizatori da smo upravo mi na tom rangu i u tom kvalitetu koji će njima biti odgovarajući“, naglašava maestro Suđić.

Simfonijski orkestar i Hor RTS će na Prolećnom festivalu u Šangaju izvesti dva koncerta. Na prvom koncertu izvešće klasičan program u kome će predstaviti i našu muziku. Na programu će biti deo baleta Ohridska legenda, Stevana Hristića, zatim Mendelsonov Koncert za violinu i Dvoržakova deveta simfonija Iz novog sveta.

„Drugi koncert je posebna čast, jer se tada spajamo sa kineskim horom, kineskim solistima i izvešćemo u suštini kineski program. Pretpostavljam da svi mogu da znaju kakav značaj za njih ima kineski program na tom festivalu, a ta čast je nama pripala“, dodaje direktor Muzičke produkcije RTS.

Neophodnost je da našu kulturu, pre svega muzičku kojoj ne treba prevodilac, predstavljamo daleko značajnije u inostranstvu. Kina je trenutno ono što je nekada bila Amerika, ili što je nekada bio London. U Kini se održava ogroman broj festivala, značajnih gostovanja, na različitim mestima, a našem Simfonijskom orkestru i Horu je pripala čast da nastupi na najprestižnijem“, naglašava maestro Suđić.

Obimne i detaljne pripreme za ovo gostovanje pomoglo je i Ministarstvo kulture Republike Srbije, mada veliki deo troškova snose i organizatori Prolećnog festivala u Šangaju. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи