Sav taj džez – sav taj Bubiša

Pre nekoliko dana porodica Simić je proslavila redak jubilej, 95. rođendan Vojislava Bubiše Simića, čuvenog dirigenta, kompozitora i pisaca koji je dao život džezu na našim prostorima.

U čast njegovog rođendana u zemunskoj Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“, 22. marta će biti održan koncert pod nazivom „Neispričane priče“.

Gostujući u Jutarnjem programu, proslavljeni muzičar naglašava da je tajna njegove vitalnosti i u desetoj deceniji to što je ceo život proveo sa džez muzikom.

„Danas samo pišem aranžmane, a poslednji put sam vodio na sceni koncert sa džez orkestrom pre četiri godine. To mi je bio veliki napor, ali i dalje prisustvujem koncertima“, kaže Bubiša Simić.

Džezom je počeo da se bavi još kao gimnazijalac u Drugoj muškoj gimnaziji. Posle Drugog svetskog rata, već 1946. godine je osnovao amaterski džez orkestar i tako postao utemeljivač prvog „Big benda“ u Srbiji.

„Svirali smo na teniskim terenima Crvene zvezde američku muziku što je za to vreme bila senzacija. Igranke su se zvale „Zvezdane noći“, objašnjava Bubiša.

Uspelo mu je i da od neprikosnovenog Maršala izvuče priznanje da voli džez. Posle jednog koncerta na kome je bio prisutan i Tito, Bubiša Simić i Bogdan Babić, dirigent hora „Branko Krsmanović“, su bili pozvani da ostanu kao gosti na prijemu.

„Šef protokola nam kaže da priđemo Maršalu, da se upoznamo sa njim, čestitamo mu rođendan i da odmah idemo u bife desno. Ja mu čestitam rođendan i kažem, 'da li mogu nešto da Vas pitam?' Kada sam ja to rekao svi su se skupili oko mene uplašeni šta ću da pitam. A ja složim lukavo pitanje. 'Da li je tačno da vi ne volite džez?' A on kaže da to nije tačno i da baš voli džez i to izvorni koji je slušao prilikom posete Sudanu“, priseća se Bubiša tog događaja.

Sva ova mnogobrojna sećanja Bubiša Simić je rasporedio u pet knjiga. I pored toga mnogo stvari je ostalo nezabeleženo zato će i koncert koji se organizuje u čast njegovog rođendana biti nazvan „Neispričane priče“.

Organizator koncerta, Andrej Janjetović, najavljuje da će kroz reči i muziku pokušati da ispričaju Bubišinu priču. Mnogi su se pitali zašto će koncert biti priređen u školi a ne u Kolarcu. Janjetović tvrdi da za to postoji više razloga.

„Stefan Milenković je bio naš učenik. Nemanja Radulović,takođe. A kako sam čuo, doduše neprovereno, da je i čuveni Voki Kostić u nekom trenutku tamo predavao. Dovoljno. Sasvim adekvatno mesto i biće učenika koji će da sviraju i pevaju Bubiši, a to mi je u stvari najdraže od svega. Znači, priča se nastavlja“, objašnjava Janjetović.

Pored profesora i učenika škole gosti na koncertu će biti Suzana Petričević, glumica Narodnog pozorišta, izvanredna džez pevačica, Bobana Đorđević, talentovani mladi pijanista Andreja Hristić. Sviraće i Pera Radmilović na bubnjevima, Bubišin drugar iz „Big benda“ i mnogi drugi.

„Meni će biti ispunjena životna misija. Ako ja neke od ovih klinaca obrlatim da zavole džez, da osete tu širinu koju džez ppuža, ja sam svoje uradio“, zaključuje Andrej Janjetović na kraju gostovanja u Jutarnjem programu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи