Za Vlatka Stefanovskog nema lepšeg sveta van Balkana

Vanserijski gitaristi sa svetskom reputacijom Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić premijerno će predstaviti delove dugo iščekivanog albuma „Kruševo 2“, kao nastavak jednog od najboljih gitarskih projekata ovih prostora, na večerašnjem koncertu u beogradskoj Kombank dvorani u okviru festivala „Gitar art“.

Saradnja između Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića započeta je još 1998. godine, kada su realizovali album Kruševo koji zauzima kultni status kod svih ljubitalja gitarskog zvuka. Sledeće godine snimili su koncert u Centru „Sava“ Lajv in Belgrejd.

Ovoga puta, u organizaciji festivala „Gitar art“ dvojici gitarista na trećem zajedničkom albumu pridružiće se bugarski kavalista Teodosije Spasov. Dvojica gitarskih virtuoza, predstaviće svoju jedinstvenu kombinaciju flamenka, bluza i džeza koju izvode sa neverovatnom preciznošću i energijom. Obojica muziku Balkana vešto kombinuju sa etno džezom, instrumentalnim rokom i bluzom.

Stefanovski za Tanjug kaže da će publika u Kombank dvorani imati prilke da čuje nešto novo i nešto staro, ali odlično, no, da će, pre svega, uživati u dobroj muzici.

„Miroslav Tadić i ja se nalazimo na početku nastajanja novog albuma čiji je radni naslov samo Kruševo 2. Nismo sigurni kako će se taj album zvati jer još uvek nemamo pojma gde će mo ga snimati“, naglasio je Stefanovski i dodao da će beogradska publika biti u prilici da čuje premijerno muziku koja će se naći na njihovom novom albumu.

„Tu muziku nas dvojica još uvek nismo svirali na javnom nastupu, tako da i za nas koncert u Kombank dvorani predstavlja radost i istrumentalni izazov. Ljudi koji drže do zvuka i kvalitetne muzike u velikoj meri cene naš labum Kruševo i zato mi njegov nastavak radimo polako sa neprestanim stvaralačkim preispitivanjem“, kaže Stefanovski i dodaje da se nalazi u specifičnoj fazi karijere kada „ne grize“ ni za šta.

Aktuelni jubilarni festival „Gitar art“ repertoarski se oslanja na žanr vorld mjuzika pa je publika do sada uživala u svetskim zvezdama koje izvode flamenko, fado, džipsi džez, sving... Večeras je na redu muzika Balkana, a Stefanovski misli da se moramo osloboditi predrasude da na Balkanu žive južnoslovenska plemena naspram divnog i uređenog sveta.

„Kulturna baština, pa samim tim i muzika Balkana je veliko bogatstvo na koje moramo biti izuzetno ponosni. Ako o tome neko u svetu nema pojma to je njegov problem lošeg poznavanja muzike. Raskoš balkanske muzike sam davno prepoznao i uvek sam pokušavao da afirmišem to bogatstvo kroz komponovanje i interpretaciju. Mi moramo da shvatimo da smo baš mi svet i da neki bolji svet ne postoji van Balkana. Možda je kod nas malo šarenije i uzbudljivije ali je zato i više natopljeno emocijama, kao na Mediteranu“, veruje Stefanovski.

Takođe, misli da su manje kulture uvek iskompleksirane u odnosu na velike, ali da to sebi ne smemo da dozvolimo.

„Bojan Zulfikarpašić je vrhunski poznavalac balkanskog muzičkog nasleđa i vrhunski džez pijanista, ali njega Francuska šalje po svojim kulturnim centrima da predstavlja svoje stvaralaštvo kao Francuz. Čovek vodi poreklo iz Beograda i Sarajeva i zato ume da prepozna u sebi te fantastične note sa Balkana“, zaključuje poznati muzičar.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво